Le Figaro’nun haberine göre, 2021’de kabul edilen iklim yasası kapsamında şirketler artık petrol ürünleri, kömürden elde edilen enerji ile hidrokarbon dahil fosil enerjinin reklamını yapamayacak.
Avrupa çevre yasalarının uygun görmesi nedeniyle gaz bu yasağa dahil edilmedi ve 30 Haziran 2023’e kadar şirketler gazla sağlanan enerjinin reklamını verebilecek.
Alternatif gaz tedarikçilerinin küresel rekabette geri düşmemesi nedeniyle ülkede gazlı enerjiye bu imtiyazın tanındığı belirtiliyor.
Öte yandan 1 Ocak 2023’te bu yasağa ilişkin ikinci bir etap devreye girecek, bu kapsamda şirketlerin ürünlerinin reklamında “sıfır karbon” ibaresi kullanması artık mümkün olmayacak.
Sydney de fosil yakıt reklamlarını yasaklayanlar arasına katıldı
Bir diğer yasak da Sydney’den geldi. Sydney Belediye Meclisi dün gece (22 Ağustos) Sydney’in merkezinde fosil yakıt reklamlarının yapılmasını yasakladı. Bu kararla, Sydney kentinin dış mekanlarında bu tür reklamlar yer almayacak. Kent, haftada iki milyondan fazla kişiye ulaşan, dünyanın en büyük açık hava reklam ağlarından birine sahip. Amsterdam’dan sonra dünyada bunu yapan ikinci kent olan Sydney, aynı zamanda Avustralya’nın en büyük ticaret merkezi.
Fosil Reklam yasağı kampanyası, Avustralya’da tütün reklamcılığı yasağı ile günümüz fosil yakıt reklamcılığı arasında paralellikler gören 300 pazarlama, halkla ilişkiler, reklam ve medya profesyonelinden oluşan bir grup olan Comms Declare tarafından koordine ediliyor. Comms Declare CEO’su Belinda Noble, “Pazarlama ve halkla ilişkilerin onlarca yıldır kirletici şirketlere yardımcı olmak için kullanıldığını gördük. Bunun durmasını istiyoruz” diyor.
Comms Declare, fosil yakıt reklamlarını kömür, gaz ve petrol ürünlerini, esas olarak fosil yakıt üreten şirketleri veya fosil yakıtlardan gelirin yüzde 20’sinden fazlasını elde eden kuruluşları tanıtan reklamlar olarak tanımlıyor. Bu, reklam yasağının benzinli otomobiller veya gazla ısıtılan yüzme havuzları gibi ürünlere de yayılabileceği ve fosil yakıt şirketlerinin, kömür ve gazdan gelir elde ederken aynı zamanda güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin görüntüleri ile kendilerini pazarlayamayacakları anlamına geliyor.
IPCC’nin en son değerlendirme raporu, fosil yakıt reklamcılığının olumsuz rolünü tanımlıyor. Raporun yazarları, “Fosil yakıt endüstrileri, reklamlar aracılığıyla ana akım medyaya benzersiz erişime sahip, medya raporlarının anlatılarını şekillendiriyor ve Avustralya gibi ülkelerde siyasi etki uyguluyor.” diye belirtiyor.
Benzer uygulamalar diğer ülkelerde de görülüyor. Birleşik Krallık ve Hollanda’daki en az yedi yerel yönetim bölgesi fosil reklam yasağı getirdi ve benzer yasalar Avrupa Birliği, Almanya, İsveç ve Kanada’da tartışılıyor.