Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi (BEST For Energy) projesi doğrultusunda Türkiye’nin temiz enerji sektör temsilcilerinin Danimarka’daki kuruluşlarla bir araya gelerek potansiyel iş birliği alanları ele aldığı çalışma ziyareti düzenledi.
Danimarka’nın Silkeborg kentine yapılan ziyarette Danimarka Rüzgâr Enerjisi İhracatçılar Birliği (DWEA) yetkilileri ve üye şirketleri ile Türkiye’nin temiz enerji sektör temsilcileri buluştu.
DWEA Genel Müdürü Soren Rasmussen, sunumunda, “Hedefimiz, rüzgâr sektöründeki şirketleri yeni pazarlara açmak ve buluşturmak. Şu anda rüzgâr endüstrisinde birçok şey oluyor. Tedarik zinciri krizlerimiz var, lojistik krizlerimiz var, jeopolitik krizlerimiz var ve bir de bazı tahmin ve siyasi hedeflerimiz var. Bunlar her zaman eşleşmiyor. Bu yüzden piyasaları, durumu izlemeye çalışıyoruz ve bundan sonra nereye gideceğimize, neye odaklanacağımıza bakıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Danimarkalı şirketler, Türkiye’de bazı yatırımlar için görüşmeler yürüttüklerine değinerek, İzmir’de yatırım yapmayı planladıklarını açıkladılar.
Türkiye’nin temiz enerji ekosisteminin tanıtımı yapıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Çelik, başta rüzgâr enerjisi sektörü olmak üzere temiz enerji alanında yapılabilecek işbirliklerini değerlendirmek üzere Danimarka’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.
Danimarka’nın sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ile mücadele ve bunlara bağlı olarak rüzgâr enerjisi sektöründe öncü bir rol üstlendiğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
“Rüzgâr enerjisi sektöründeki tecrübe ve bilgilerinizi bizimle paylaşmanızdan oldukça memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’deki firmalarla rüzgâr enerjisi, enerji depolama, yeşil hidrojen ve kentsel temiz enerji uygulamaları alanlarında iş birlikleri kurulabilir. İzmir Kalkınma Ajansı olarak, Türkiye’de rüzgâr sanayini geliştirmek üzere İzmir Çandarlı Limanı ile bağlantılı bir Temiz Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bölge, Avrupa’da hızla büyüyen deniz üstü rüzgâr enerjisine yönelik ekipmanların üretimi için de önemli bir altyapı sunacaktır. Danimarkalı firmaları da Türkiye’de rüzgâr sanayisine yatırım yapmak üzere davet ediyoruz.”
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı da karasal rüzgâr santrali kurulumlarında Türkiye’nin gelişmiş bir piyasaya sahip olduğunu ifade etti.
Rüzgâr enerjisinde kurulu gücün 12 GW seviyesinde olduğunu belirten Kalaycı, “Gelecek yıllarda bu rakamın her yıl 2 ila 3 GW arasında artacağını tahmin ediyoruz. Karasal rüzgâr enerjisindeki üretim tecrübemizi deniz üstüne aktarmamız için hiçbir engelimiz yok.” dedi.