Avrupa Parlamentosu, COP27 taleplerini özetleyen bir kararda, ulus-devletleri, Paris Anlaşması’nı tamamlayacak bir uluslararası mekanizma olan “Fosil Yakıtın Yayılmasını Önleme Anlaşması geliştirmek için çalışmaya” çağırdı. AB kararı, hükümetleri “fosil yakıtları mümkün olan en kısa sürede aşamalı olarak kaldırmaya” çağırarak bilimsel uyarılara yanıt veriyor, “küresel adalet ve hakkaniyet ve AB’nin iklim krizine neden olan emisyonlar için tarihsel ve mevcut sorumluluğunu dikkate alarak, adil, sosyal açıdan dengeli, adil ve uygun maliyetli bir şekilde küresel ısınmayı 1,5 ° C ile sınırlamak” için aynı zamanda iklim adaleti ve adil bir geçiş talep ediyor ve Avrupa ülkelerini “bunun için gerekli boşluğu kapatmaya katkıda bulunmaya hazır olmaya” çağırıyor. Karar, fosil yakıt genişlemesini sona erdirecek ve küresel ölçekte yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi mümkün kılacak uluslararası bir mekanizmaya diplomatik desteğin arttığını gösteriyor.
Avrupa Parlamentosu’nun Fransız üyesi Marie Toussaint, “COP 27’den önce, Avrupalı liderlere, devam eden enerji krizini fosil yakıtlara bağımlılığımızı derinleştirmek için bir bahane olarak kullanamayacaklarını hatırlatmak kesinlikle çok önemliydi.” dedi.
Kararda, ülkelere bir FFNPT görüşmesi çağrısının yanı sıra, onları “mümkün olan en kısa sürede fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmaya”, fosil yakıt çıkarımına yönelik tüm yeni yatırımları durdurmaya, fosil yakıt sübvansiyonlarını acilen sona erdirmeye ve kayıp ve hasarı gidermek için finans konusunda ilerleme çağrısı da yer alıyor.
Ancak karar, fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması için uluslararası iş birliğinin önemini vurgularken, küresel ivmeyi fosil yakıtlardan uzaklaşmaya teşvik etmek için önemli bir adım olsa da, Avrupa Parlamentosu AB’yi temsil etmiyor ve karar üye devletleri harekete geçmeye mecbur bırakmıyor.