Avrupa Konseyi, Binaların Enerji Performansı Direktifinin revize edilmesine yönelik bir teklif üzerinde anlaşmaya vardı. Revizyon, 2030 yılına kadar tüm yeni binaların sıfır emisyonlu binalar olmasını ve 2050 yılına kadar mevcut binaların sıfır emisyonlu binalara dönüştürülmesini gerektiren tüm binaların enerji verimli olmasını sağlamayı amaçlıyor.
Konsey, 2028’den itibaren kamu kurumlarına ait yeni binaların sıfır emisyonlu binalar olacağı ve 2030’dan itibaren tüm yeni binaların sıfır emisyonlu binalar olacağı konusunda anlaşırken, tarihi yapılar, ibadethaneler, savunma amaçlı kullanılan yapılar gibi bazı yapılar için bazı istisnalar olabileceği belirtildi.
Üye Devletler, mevcut binalar için minimum enerji performans standartları getirmeyi kabul etti. Bunlar, binaların yıllık olarak metrekare başına kullanabileceği maksimum birincil enerji miktarına karşılık geliyor. Konsey, bu standartları uygulamaya koyarak, ulusal bina stokunu iyileştirmek için yenileme çalışmaları başlatmayı ve en kötü performans gösteren binaları kademeli olarak kullanımdan kaldırmayı umuyor.
Mevcut konut dışı binalar için Üye Devletler, birincil enerji kullanımına dayalı olarak maksimum enerji performans eşikleri belirlemeyi de kabul etti. Birinci eşik, bir Üye Devletteki en kötü performansa sahip konut dışı binaların yüzde 15’inin birincil enerji kullanımının altında kesilecek ve ikinci bir eşik yüzde 25’in altına ayarlanacaktır. Konut dışı binaların 2030 yılına kadar yüzde 15 eşiğinin ve 2034 yılına kadar yüzde 25 eşiğinin altına getirilmesi kararlaştırıldı.
Üye Devletler, sıfır emisyonlu binalarla tutarlı olacak enerji performans sertifikalarına yeni bir ‘A0 ‘ kategorisi eklemeyi de kabul etti. Başka bir yeni kategori olan ‘A+’, enerji şebekesine yerinde yenilenebilir enerji katkısında bulunan sıfır emisyonlu, enerji verimli binalara karşılık gelecek şekilde eklenebilir.
Şu anda, direktif tarafından belirlenen binalar için enerji performans sertifikası, binaları enerji performanslarına göre A’dan (en iyi performans gösteren) G’ye (en kötü performans gösteren) kadar bir ölçekte sıralıyor.
Tüm yeni binaların güneş enerjisi üretim potansiyellerini optimize edecek şekilde tasarlanmasını sağlamak için gereksinimler belirlenirken, uygun güneş enerjisi tesislerinin konuşlandırılması da Üye Devletler tarafından kabul edildi.
Kurallar kapsamında binaların sürdürülebilir hareketlilik altyapısı da hazır hale getirilmelidir. Bunlar, elektrikli arabalar ve bisikletler için binaların içinde veya yanında şarj noktaları, gelecekteki altyapıyı öngörmek için kablolama ve bisikletler için park yerlerini içeriyor. Anlaşma ayrıca binalar için gönüllü yenileme pasaportlarını da getirdi.
30 Haziran 2026’ya kadar çıkarılacak olan bina yenileme planları da hazırlanmalıdır. Bunlar, 2030, 2040 ve 2050 için ulusal hedefleri olan yıllık enerji yenileme oranı, tesisin birincil ve nihai enerji tüketimine ilişkin bir yol haritası içerecektir.