Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından BM İklim Değişikliği Konferansı COP27’de yayınlanan bir tasarım kılavuzu, ulusal katkı beyanındaki yenilenebilir hedefler ile ulusal enerji planlarında belirlenenler arasındaki mevcut uyumsuzluğu, hedeflerdeki en son eğilimleri ve küresel olarak yenilenebilir enerji hedeflerindeki hırs düzeyini gösteriyor.
Rapora göre, Ulusal Olarak Belirlenmiş Taahhütlerinde (NDC’ler) yenilenebilir enerji bileşenleri bulunan Paris Anlaşması’nın 183 tarafının yalnızca 143’ü, büyük çoğunluğu enerji sektörüne odaklanan nicel hedeflere sahip. Sadece 12 ülke, toplam enerji karışımlarında yenilenebilir enerjinin bir yüzdesini taahhüt etmişti. Rapor, Glasgow İklim Paktı’nın ulusal taahhütlerde 2030 hedeflerini yükseltmek için bugüne kadarki kolektif enerji geçişi hırsının yeterli olmadığını gösteriyor.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “Hızlı uygulamayı umutsuzca görmemiz gereken bir zamanda, dünya liderlerini esneklik, enerji güvenliği ve kapsayıcı ekonomiler arayışında yenilenebilir dağıtım açığını acilen kapatmaya çağırıyorum. IRENA’nın raporu, uluslararası topluluğa yenilenebilir enerjilerin kolayca ulaşılabilir bir iklim çözümü sunduğunu ancak acil eylem gerektirdiğini söyleyen bir uyarıdır. İklim taahhütleri, yenilenebilir enerjilerin tam ve kullanılmayan potansiyelini ortaya çıkarma hırsını artırmalıdır. Gerçek bir aciliyete ihtiyaç var. Bazı ilerlemelere rağmen, enerji geçişi yolunda olmaktan çok uzak. Herhangi bir kısa vadeli eylem eksikliği, 1,5°C’yi ulaşılabilir seviyede tutma şansını daha da azaltacaktır. COP27 sloganı altında, ‘uygulama için birlikte’ altında, sahadaki insanlara ve topluluklara fayda sağlamak için vaatlerden somut çözümlere geçmeliyiz.” açıklamasını yaptı.
IRENA’nın Dünya Enerji Geçişleri Görünümü , 2050’de tüketilen enerjinin yarısının elektrikten geleceğini öngörüyor. Tüm karbonsuzlaştırmanın yüzde 90’ı, düşük maliyetli güç, verimlilik, elektrifikasyon, sürdürülebilir biyoenerji ve yeşil hidrojenin doğrudan tedariki yoluyla yenilenebilir enerjiyi içerecek. Bununla birlikte, 2050 iklim hedefine ulaşmanın, 2030 yılına kadar yeterli eyleme bağlı olduğunun altı çiziliyor.
IRENA’nın yeni analizi, ülkelerin 2030 yılına kadar 5,4 TW kurulu yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini ortaya koyuyor. Bu, IRENA’nın 1.5°C Senaryosuna göre ihtiyaç duyulan 10,8 TW kurulu kapasitenin yalnızca yarısı olacak. Net sıfıra ulaşmak için, 2030 yılına kadar hedeflenen yenilenebilir enerji kapasitesinin, mevcut hedeflerdeki hedef düzeyine kıyasla iki katına çıkması gerekecek.
IRENA’nın raporuna göre, mevcut yenilenebilir enerji hedefleri son dağıtım seviyelerinin gerisinde kaldığından bu, bugün kolaylıkla elde edilebilir. 2030 yılına kadar mevcut hedeflere ulaşmak için, ülkelerin önümüzdeki dokuz yıl içinde yıllık ortalama 259 GW ilaveye eşdeğer 2,3 TW kapasite eklemesi gerekecek. Bu, son iki yılda eklenen fiili kurulu kapasitenin altında: 2020 ve 2021’de, pandemiden kaynaklanan komplikasyonlara ve buna bağlı tedarik zinciri kesintilerine rağmen, dünya her yıl neredeyse 261 GW ekledi.