Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Orta Doğu ve Orta Asya’daki ülkeler, emisyon azaltma hedeflerini karşılama kapsamında bugün ile 2030 arasında yenilenebilir enerji santralleri geliştirmek için 884 milyar dolar harcamak zorunda kalabilir.
Büyük meblağlar, iki bölgedeki 32 ülkenin mevcut gayri safi yurtiçi hasılasının beşte birinden fazlasına eşittir.
IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya Departmanı Direktörü Jihad Azour ve ekonomistler Gareth Anderson ve Ling Zhu tarafından hazırlanan rapor , iki bölgedeki hükümetlerin iklim hedeflerini tutturabilmeleri için politika seçeneklerini ortaya koyuyor.
Genel olarak IMF, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan (MENAP) bölgesindeki ülkelerin 2023 ve 2030 yılları arasında yenilenebilir enerjiye 884 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini tahmin ediyor.
IMF raporu, yenilenebilir enerji geliştirmenin aynı zamanda istihdam yaratabileceğini ve petrol ithal eden ülkelerin enerji güvenliğini iyileştirebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, bazı uzun vadeli maliyetlerin de olduğu kabul ediliyor.
Rapora göre, ülkelerin stratejiden bağımsız olarak, azaltım politikalarının uygulanmasını geciktirmesi, emisyon azaltma hedeflerine ulaşmayı daha zor ve maliyetli hale getirecek. Bu nedenle IMF, Orta Doğu ve Orta Asya’da düşük karbonlu bir geleceğe doğru daha yumuşak bir yolda ilerlemek için erken bir başlangıç gerekli olacağının altını çiziyor.