WindEurope tarafından yapılan açıklamaya göre, Acil Durum Tüzüğü başlangıçta Avrupa’nın Ukrayna’daki savaşa enerji tepkisi olan REPowerEU’da belirlenen kilit önlemleri yürürlüğe koyacaktır. Önlemlerin, bağlayıcı izin süreleri konusuna netlik kazandıracağı, rüzgâr santrallerinin yeniden güçlendirilmesini kolaylaştıracağı ve yenilenebilir kaynakların üstün kamu yararı olduğuna dikkat çekeceği belirtiliyor.
Geçen Mayıs ayından bu yana AB, yerel yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımını hızlandırmak için “REPowerEU” stratejisi üzerinde müzakere ediyor. Stratejinin rüzgâr enerjisinin merkezi rolünü de kabul ettiği belirtilirken, strateji kapsamında AB, bugün 190 GW’dan 2030’a kadar 510 GW rüzgâr enerjisi istiyor.
WindEurope’a göre, yavaş ve karmaşık izinler yenilenebilir enerji projelerini geciktiriyor ve enerji geçişini tehlikeli bir şekilde geciktiriyor. Rüzgâr enerjisi için 510 GW hedefi, Avrupa’nın 2030’a kadar her yıl 39 GW yeni rüzgâr santrali inşa etmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu durumda Avrupa’nın, rüzgâr enerjisi tedarik zincirini acilen izin verme ve güçlendirme sorununu çözmesi gerekiyor.
WindEurope, standart yasama sürecinin ulusal düzeyde uygulanmasının aylar alacağını belirterek, rüzgâr santrallerinin çok hızlı bir şekilde inşa edilebileceğini ve önümüzdeki kış enerji güvenliğinin artırmak için her ayın önemli olduğunun altını çiziyor. Bu kapsamda Acil Durum Tüzüğü’nün, şu anda idari boru hattında sıkışmış olan ve izinlerini bekleyen projelerin kilidini açmaya yardımcı olacağı ifade ediliyor.
Acil Durum Tüzüğü’nün, tüm AB Üye Devletlerinde yıl sonuna kadar uygulanabilecek eylemlere izin verirken, yeni yenilenebilir projelere izin vermek için iki yıllık süreyi teyit ettiği ve şebeke bağlantı iznini ve Çevresel Etki Değerlendirmesinin onayını ekleyerek kapsamını netleştirdiği belirtiliyor.
Acil Durum Tüzüğü, AB çevre hukukuna zarar vermeyeceğini belirten WindEurope, yenilenebilir enerji projelerinin, saha konumu doğru seçildiği ve hafifletme önlemleri uygulandığı sürece, Avrupa’nın enerji krizini çözmek için kamu yararının önüne geçeceğinin varsayılması gerektiğini belirtiyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan WindEurope CEO’su Giles Dickson şunları söylüyor: “Yenilenebilir enerjiye izin verilmesine ilişkin bu acil durum önlemleri, Avrupa’nın tam da ihtiyaç duyduğu şeydir. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçen hafta açıktı. Bu kışı atlatabiliriz. Ama önümüzdeki kış çok daha zor olacak. O zamana kadar yapabileceğimiz tüm yeni yenilenebilir enerjileri inşa etmeliyiz. Bu, izin vermede bürokrasi olan en büyük darboğazın üstesinden gelmek için acil önlemler anlamına gelir. Ve önümüzdeki kışın ötesinde, yeni 2030 enerji güvenliği hedeflerini karşılamak için mümkün olduğunca çok sayıda yenilenebilir enerji üretmeye devam etmeliyiz. Elbette, REPowerEU zaten izin vermeyi ele alıyor. Ancak şu anda Üye Devletler ve Parlamento tarafından kesinleşmekte olan önerdiği önlemler 2 yıl boyunca yürürlüğe girmeyecek. Şimdi harekete ihtiyacımız var. Zor gerçek şu ki, yeterince yeni yenilenebilir enerji üretmiyoruz. Bu yıl sipariş edilen yeni rüzgâr türbinlerinin sayısı, 2030 hedeflerini karşılamak için inşa etmemiz gerekenin yarısından az.”
1 yorum
Yazilarinizdan oldukca yararlaniyorum