Değerlendirmeye göre, 2022 yılında fosil karbon emisyonlarının 2021’in yüzde 1 üzerinde (36,6 milyar ton CO2 ) artacağı ve toplam emisyonların (arazi kullanım değişikliği emisyonları dahil) yaklaşık olarak 2019’daki pandemi öncesi seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla yazarlar, mevcut emisyon seviyelerinin devam etmesi halinde, dokuz yıl içinde 1,5°C’lik küresel ısınmayı aşma ihtimalimizin yüzde 50 olduğu sonucuna varıyor.
Analizde; Türkiye, 2021 yılında küresel emisyonların yüzde yüzde 1,2’sine sahip olarak, dünyada en çok emisyona neden 14.ülke konumunda olduğu görülüyor. Kişi başı karbon emisyonlarına bakıldığında ise Türkiye, yılda 5,3 ton karbon emisyonu ile dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor.
Başlıca emisyona neden olanlar ülkeler için 2022 tablosu farklılıklar gösteriyor: emisyonların Çin (yüzde 0,9) ve AB’de (yüzde 0,8) düşeceği, ABD (yüzde 1,5) ve Hindistan’da (yüzde 6) artacağı, dünyanın geri kalanında ise toplamda yüzde 1,7 artacağı öngörülüyor.
Araştırmayı yöneten Exeter Küresel Sistemler Enstitüsü’nden Profesör Pierre Friedlingstein, “Bu yıl, hızlı bir düşüşe ihtiyacımız varken küresel fosil CO2 emisyonlarında bir artış daha görüyoruz. Bazı olumlu işaretler var, ancak COP27’de bir araya gelen liderlerin, küresel ısınmayı 1,5°C’ye yakın bir seviyede sınırlama şansımız olması için anlamlı adımlar atmaları gerekiyor. Küresel Karbon Bütçesi rakamları iklim eylemi konusundaki ilerlemeyi izliyor ve şu anda gereken eylemi göremiyoruz.” açıklamasını yaptı.
UEA Çevre Bilimleri Okulu’nda Royal Society Araştırma Profesörü Corinne Le Quéré ise şunları söyledi: “Bulgularımız, bu yıl salgın ve küresel enerji krizlerinden kaynaklanan emisyon modellerindeki türbülansı ortaya koyuyor. Hükümetler temiz enerji yatırımlarını hızlandırarak ve ağaçları kesmek yerine dikerek karşılık verirlerse, küresel emisyonlar hızla düşmeye başlayabilir. Bir dönüm noktasındayız ve dünyada yaşanan olayların bizi, küresel iklimi istikrara kavuşturmak ve artan riskleri azaltmak için emisyonlarımızı azaltmaya yönelik acil ve sürekli ihtiyaçtan uzaklaştırmasına izin vermemeliyiz.”
Yeniden ağaçlandırma veya yeni ormanlar yoluyla karbon tutma, ormansızlaşma emisyonlarının yarısını dengeliyor ve araştırmacılar, ormansızlaşmanın durdurulmasının ve ormanların yenilenmesi ve genişletilmesine yönelik çabaların artırılmasının, emisyonları azaltmak ve ormanlarda karbon tutmayı artırmak için büyük bir fırsat oluşturduğunu belirtiyor.
Küresel Karbon Bütçesi raporu, atmosferik CO2 konsantrasyonlarının 2022 yılında ortalama milyonda 417,2 parçacığa ulaşarak sanayi öncesi seviyelerin yüzde 50’den fazla üzerine çıkacağını öngörüyor.