Mısır, hidrojen üretimi için bir merkez olma ve 2040 yılına kadar küresel pazarın yüzde 5’ini kazanma hedefi kapsamında, yeşil hidrojen ve amonyak projeleri geliştirmek için sekiz çerçeve anlaşma imzaladı.
Reuters’ın haberine göre, COP27 iklim zirvesinde şirketlerle imzalanan anlaşmalar, Kızıldeniz’deki Ain Sokhna limanı ve Süveyş çevresinde yoğunlaştı. Enerji Bakanı Mohamed Shaker, “Strateji, Mısır’ın yenilenebilir kaynaklarından, büyük gaz rezervlerinden ve stratejik konumundan yararlanarak düşük karbonlu hidrojen ekonomisinde küresel liderlerden biri olacağına dair bir vizyona sahip.” dedi.
Bakan Shaker, anahat stratejisinin, Mısır’dan gelecek hidrojen için ana talep kaynaklarının, deniz yakıtları veya enerji ihracatı olarak kullanılan gübre ürünleri, amonyak ve metanol, jet yakıtı ve karayolu veya demiryolu taşımacılığını içerdiğini söyledi.
Bakan Shaker ayrıca, bir hidrojen ekonomisi geliştirmenin önündeki engellerin, tatlı su kıtlığı ve yeşil hidrojen üretimi için en iyi yerler arasındaki mesafe ve deniz limanları aracılığıyla ihraç etme ihtiyacını içerdiğini kaydetti.
Çerçeve anlaşmaların, Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi’nde 8 milyar dolarlık yeşil hidrojen tesisi ve Suudi Arabistanlı Alfanar’ın yeşil amonyak üretmeye yönelik 3.5 milyar dolarlık projesi dahil olmak üzere Mısır’ın son birkaç ayda imzaladığı bir dizi mutabakat zaptı üzerine inşa edildiği belirtiliyor.