Endonezya, ülkenin yenilenebilir enerji kullanımını artırmasına ve kömüre olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olmak için milyarlarca dolarlık fon sağlayacak anlaşmalar imzaladı.
Küresel finans kuruluşları ve gelişmiş ülkelerle yapılan 20 milyar dolarlık anlaşma, Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen G20 zirvesinde açıklandı.
The Diplomat’ın haberine göre anlaşmalar, daha temiz enerji geliştirme konusunda yüksek potansiyele sahip büyük bir kömür ihracatçısı olan Endonezya için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Endonezya’nın Denizcilik ve Yatırım İşlerinden Sorumlu Bakanı Luhut Binsar Pandajaitan, “Bugünün dünyasında iklim değişikliği küresel bir acil durum. Endonezya, iklim değişikliğinin ülkelerimiz, insanlarımız ve çevre üzerindeki en kötü etkilerinden kaçınmada önemli bir role sahip.” açıklamasını yaptı.
Katılımcı hükümetler – Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada, Danimarka, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç ve Birleşik Krallık – imtiyazlı borç verme, hibe ve sermaye olarak toplamda yaklaşık 10 milyar dolar sağlayacak. ABD’li yetkililer, daha önce iklim yatırımını destekleme taahhüdünde bulunan büyük özel küresel finans kuruluşlarının geri kalanını sağlayacağını söyledi.
Anlaşmanın bir parçası olarak Endonezya, ülkenin elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonların 2030 yılına kadar düşmeye başlamasını sağlama sözü verdi. Ülke, 2050 yılına kadar tüm elektrik üretim sektörünü emisyonsuz hale getirme hedefini hızlandırdı.
Endonezya, dünyanın en büyük üçüncü kömür üreticisi ve kömür santrallerinin ortalama yaşı sadece 12 veya 13’tür. Bu tür tesisler 45 yıla kadar faaliyette kalabilir.