Farklı ülkelerin iklim hedeflerini değerlendiren Paris Equity Checker (PEC) tarafından hazırlanan güncel çalışma, ülkelerin taahhüt ettikleri Ulusal Katkı Beyanları doğrultusunda dünyanın kaç derecelik ısınmaya doğru gittiğini ortaya koyuyor.
COP27’nin ardından Paris Equity Checker tarafından hazırlanan son haritaya göre, Türkiye, Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve İran ile birlikte, yüzyılın sonuna kadar 5°C’den daha yüksek ısınmaya neden olacak iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.
ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya ise 2,1°C ila 3,4°C ısınma aralığına uygun planlar üzerinde ilerliyor. Buna karşılık, dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunluğu 1,5°C sınırını karşılayabiliyor.
Kasım ayında yayınlanan COP27 Sharm El-Sheikh Uygulama Planı, küresel olarak daha iddialı emisyonlar için işbirliğini hızlandırmanın temel bir ön koşulu olan 1,5°C sınırına ulaşma ve kayıp ve zarar finansmanı sağlama ihtiyacının altını çiziyor.
Dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunluğu 1,5°C sınırını karşılama yolunda ilerliyor, ancak yeterli düzeyde mali destek olmadan 2020’ler ve 2030’lar boyunca karbon yoğun kalkınma yollarını izleyebilir ve “şu anda adil” 2030 hedeflerinden sonra adil emisyon seviyelerini aşabilirler.
IPCC Uyarısı
BM’nin IPCC iklim bilimi paneli, 2022 WG2 değerlendirmesinde 1,5°C’nin üzerindeki ısınmanın hasat sorunlarına, yaşanmaz topraklara, sessiz baharlara ve çökmüş ekonomilere yol açabileceği uyarısında bulundu. Şu anda dünya, ülkelerin mevcut 2030 taahhütlerine sadık kalmaları halinde 2,4°C’lik sıcaklıklara ulaşma yolunda ilerliyor. Climate Action Tracker
analistlerine göre ise, ülkeler mevcut politikalarına bağlı kalırlarsa 2,7°C’ye ulaşma yolunda ilerliyor.