Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan “Yenilenebilir 2022: Analiz ve 2027’ye Yönelik Öngörüler” raporuna göre, küresel enerji krizi, yenilenebilir enerji tesislerinde keskin bir ivmeye yol açıyor. Buna göre, dünya çapındaki toplam kapasite artışı önümüzdeki beş yıl içinde neredeyse ikiye katlanacak.
Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022-2027 döneminde 2 bin 400 GW artarak 5 bin 650 GW’a yükselmesi bekleniyor. Beklenen bu devasa artış, sadece bir yıl önce tahmin edilen büyüme miktarından yüzde 30 daha yüksek ve hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarına ek politika ağırlığının ne kadar hızlı arttığını gösteriyor. Rapor, yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki beş yıl içinde küresel elektrik büyümesinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturacağını ve 2025’in başlarında kömürü geride bırakarak en büyük küresel elektrik kaynağı haline geleceğini ortaya koyuyor.
2022-27 döneminde Avrupa’da eklenen yenilenebilir enerji kapasitesi miktarının, enerji güvenliği endişeleri ve iklim hedeflerinin bir araya gelmesiyle önceki beş yıllık döneme göre iki kat daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
Avrupa’nın ötesinde, önümüzdeki beş yıl için yenilenebilir enerji büyümesindeki yukarı yönlü revizyon, hepsi enerji kriziyle mücadele etmek için önceden planlanandan daha hızlı politikalar uygulayan ve düzenleyici ve piyasa reformlarını uygulamaya koyan Çin, ABD ve Hindistan tarafından yönlendiriliyor. Yakın tarihli 14. Beş Yıllık Planın bir sonucu olarak, Çin’in 2022-2027 döneminde yeni küresel yenilenebilir enerji kapasitesi eklemelerinin neredeyse yarısını oluşturması bekleniyor.
Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olma yolunda
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 itibarıyla 90 GW’a ulaşacağı hesaplanıyor. Türkiye’nin bu büyümeyle 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın ardından dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeler arasında 10’uncu sıraya yükselmesi bekleniyor.
Anadolu ajansı muhabiri Nuran Erkul Kaya’ya konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin gelecek 5 yıl içinde yüzde 64 büyümesini öngördüklerini belirterek, “Bu büyümeyle Türkiye Avrupa’da yenilenebilir enerjide dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da ilk 10’a girmiş oluyor. Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75’i rüzgâr ve güneşten gelecek.” dedi.
Toplam kapasite artışında yüzde 49 ile güneş enerjisi başı çekerken, rüzgâr enerjisinin bu artışın yüzde 24’ünü oluşturacağı öngörülüyor.
2027 itibarıyla güneş en büyük elektrik kaynağı olacak
Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının 2017 itibarıyla mevcut yüzde 28 seviyesinden yüzde 38’e yükselmesi beklenirken, bunun yüzde 20’sini güneş ve rüzgârın oluşturacağı hesaplanıyor.
Toplam küresel güneş enerjisi kurulu gücünün 5 yılda 1500 GW artarak 2 bin 350 GW’a ulaşacağı, 2026 itibarıyla doğal gazı ve 2027 itibarıyla kömürü geride bırakarak en büyük elektrik kaynağı olacağı tahmin ediliyor.
Yenilenebilir enerjideki 2027’ye kadar öngörülen toplam büyümenin yüzde 60’ı tek başına güneş enerjisinden sağlanıyor.
Rüzgâr enerjisi kurulu gücünün ise bu dönemde yaklaşık iki katına çıkması, yeni kara rüzgâr santrallerinin kapasitesinin 570 GW artması beklenirken, deniz üstü rüzgâr enerjisi kapasitesindeki artışın yenilenebilir enerjideki toplam artışın neredeyse yüzde 20’sini oluşturacağı öngörülüyor.
Güneş ve rüzgâr enerjisindeki güçlü büyüme sonucunda hidroelektrik, dünyadaki en büyük üçüncü yenilenebilir enerji kaynağı konumuna geriliyor.