İklim için 350 Derneği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan BIST 30 Firmalarının Görünümü raporunda, Borsa İstanbul’da işlem gören, hem işlem hacmi hem de piyasa değeri en yüksek 30 şirketin oluşturduğu BIST 30’da yer alan bankacılık harici 25 şirketin iklim değişikliğine yaklaşımını fosil yakıt varlıkları ve yatırımları, temiz enerji yatırımları, net sıfır, karbon ayak izi ve karbon nötr için hedef belirlenmesi, çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ESG) uygulamaları ve benzeri diğer derecelendirmeler olmak üzere 5 kriterde değerlendirdi.
25 şirketten sadece 6’sının net sıfır için hedefi bulunuyor
Araştırmaya göre, incelenen 25 şirketten yalnızca altısının net sıfır için hedef tarihi bulunuyor. Yani bu şirketler belirli bir tarihte, enerji verimliliği, elektrifikasyon ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak gibi seçeneklerle emisyonlarını net sıfır seviyesine indirmeyi hedefliyor.
Yine bu 25 şirket arasından yalnızca 11 şirketin de karbon nötr için hedef tarihi bulunduğu belirtiliyor. Bu şirketler de sebep oldukları toplam emisyon ile, çevreci yatırımları sayesinde telafi ettikleri emisyon miktarını dengelemeyi hedefliyor.
Şirketlerin yüzde 92’si çevresel ve sosyal açıdan ciddi risklerle karşı karşıya
Diğer yandan, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimsel anlamda attığı adımları değerlendiren ESG derecelendirmesinde yalnızca iki şirketin ESG skoru özelinde düşük riskli olduğu, 12 şirketin ise orta riskli olduğu ortaya koyuluyor. Yüksek ve ciddi yüksek ESG skoru alan şirket sayısı ise 11 olarak açıklanıyor. Yani yüksek ve ciddi yüksek riskli şirket oranı yüzde 44 iken düşük riskli şirket oranı yalnızca yüzde 8. Başka bir deyişle raporda, borsanın en büyük 25 şirketinin yüzde 92’sinin çevresel ve sosyal açıdan ciddi risklerle karşı karşıya olduğu söylenebilir.
Raporda ayrıca, ihracatının yaklaşık yarısını AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye için önemli bir rekabet potansiyeli taşıyan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) da ele alınıyor. Buna göre, üretim esnasında sebep oldukları karbon emisyonu yoğun olan dört şirketin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan çok ciddi anlamda olumsuz etkileneceği belirtiliyor.
Raporla ilgili değerlendirme yapan İklim için 350 Derneği Türkiye Koordinatörü Efe Baysal, “İklim değişikliğiyle küresel mücadelede en önemli adımlardan olan Paris Anlaşması’na taraf olan Türkiye, 2053 yılı için net-sıfır emisyona ulaşma hedefini açıkladı. Türkiye’nin bu hedefini yakalayabilmesi için hızlı bir emisyon azaltım patikası izlemesi gerektiği oldukça açıkken, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bu patikanın çok uzağında ilerlediğini görmek üzücü. Raporumuz, iklim değişikliğiyle gerçek anlamda mücadele için kamu sektörünün yanı sıra özel sektörün de acilen üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFIA) Finansal Araştırmalar Direktörü İbrahim Çiftçi ise, “Türkiye’de bir kısım şirketler ulusal emisyon ticaret sisteminin hayata geçmesiyle üretim süreçlerinde sebep oldukları karbondan maddi olarak sorumlu olacaklar. Ancak bundan önce AB tarafından karbon vergisiyle tanışarak fiyat rekabetçiliğinde darbe alacaklar. Bu risklerin yanı sıra halka açık şirketlerin karşılaşacağı bir diğer büyük tehdit ise küresel fon yönetim şirketlerinin çok yakında yatırım kararlarında bu dönüşümü önceliklendireceği beklentisi. Uluslararası finansmana erişimde sıkıntı yaşayan yahut yüksek oranlarla borçlanan şirketlerin, bu yatırımcıların radarından çıkması hem Borsa İstanbul hem de ülke ekonomisi adına ciddi bir tehdit. Öte yandan dönüşümle uygun pozisyon almak ise, bu şirketler için bir fırsat. Özetle, şirketlerin bu enerji odaklı ekonomik dönüşüme hangi hızla adapte olacağı mali yapıları üzerinde etkili olacak.’’ dedi.
1 yorum
Borsanin devleri iklim icin ne yapiyor?
Dunya, alternatif enerjide , Gunes ve ruzgar enerjisini one aldi onlar uzerine yatirimlar yapiyor ilerleme kayit ediyor. Ayni sekilde Turkiyemizde ayni trendi takip ediyor . basinin pek onemsemedigi bir buyuk atilim varki oda Karadeniz sahilindeki Ordu sehrimizin sahiline devasa deniz dalgalarindan elk enerjisi elde edecek tesisin yapimina Israel ile isbirligi yaparak baslamasi. verilen bilgiye gorede buyukluk ve enerji verimi bakimindan dunyada ilk olacagi . ovunulecek bir karar. Turkiyemizin uc tarafinin denizler ile cevrili olduguna gore daha bircok yere boylesine sabit enerji tesisleri kurulabilinir. Deniz dalgalarindan enerji elde etmenin bir yolu daha varki; yuzen, tasinabilen, imalati ve bakimi kolay enerji paketleri….. Turkiyemizin teknolojik gelismisligi, boylesine imalati yapacak meydana getirecek durumda , hemde disaridan doviz harcamadan parca getirmeden . yapilacak enerji paketi tam kapali olacak butun calisan parcalar yuzen teknenin icinde olacak (korozyandan uzak) tekne elektronik monitorlerle donatilacak karadan her an durumu saniyesi sayasinde kontrol edilecek. durumu kayit edilecek. eger performansi uygun bulunmassa , karada imal edilen istenen kriterde yenisi ile degistirilebilinecek . boyle olasiligi temin edecek sanayide ilerlemis kobilerimiz var … Iyi bir organize ile dunya lideri olabiliriz . Saygilarim ile
Note; uzerinde calistigim, patentini aldigim boyle bir sistem , hayata gecmek icin bir start bekliyor.