Açık deniz rüzgâr santrallerinin, maliyet tasarrufu ve karada daha az işgal dahil olmak üzere potansiyel faydalarına rağmen, işletmeleri ve bakımları pahalı olarak karşımıza çıkıyor. AB tarafından finanse edilen ATLANTIS projesi, Portekiz açıklarında, su altı robotlarından oluşan bir ekip bir rüzgâr santrallerindeki türbinlerin tabanını tarıyor ve hasar belirtileri arıyor. Çalışma, denetim maliyetlerini düşürme, rüzgâr türbinlerini daha uzun süre çalışır durumda tutma ve nihayetinde elektrik fiyatını düşürme projesinin bir parçası olarak görülüyor.
AB tarafından finanse edilen ATLANTIS projesi, açık deniz rüzgâr türbinlerinin bakımı için robotların nasıl kullanılabileceğini araştırıyor. Nihai hedef, teknisyenlerin türbinleri ziyaret etme ve bakım yapma sayısını azaltarak rüzgâr enerjisinin maliyetini azaltmak.
Araştırmacılar, rüzgâr türbinlerini incelemek için su altı robotlarını, yüzeyde seyahat eden araçları ve insansız hava araçlarını test ediyor. Bu teknoloji, türbin kanatlarındaki çatlakları tespit etmek ve bakım gemilerinin rüzgâr santrallerinde çalışabileceği süreyi yüzde 35 artırmak için birden fazla görüntüleme ve sonar türünü bir araya getiriyor.
Robotik muayene ve bakım sistemleri, dalgaların 2 metreye kadar çıktığı denizlerde teknelerden konuşlandırılabiliyor. Bu sayede daha kolay ve daha güvenli bakım, rüzgâr santrallerinin güç üretebildiği süreyi artıracağı öngörülüyor.
ATLANTIS projesi, aşırı çevre koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış otonom deniz robotları için bir test sahası. Ana hedefi, bu tür teknolojiler için bir Avrupa yeterlilik merkezi geliştirmek ve açık deniz yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren araştırmacıların ve şirketlerin tesisleri kullanmasını sağlamaktır.