Rüzgâr türbini üreticisi Vestas, epoksi üreticisi Olin ve geri dönüşüm uzmanı Stena Recycling ile iş birliği yaparak yeni keşfedilen kimyasal sökme sürecini ticari bir çözüme dönüştürme planlarını açıkladı.
Vestas, çözümün olgunlaştığında, bıçakların yeniden tasarlanmasına veya hizmet dışı bırakıldıklarında epoksi bazlı bıçakların çöp sahasına atılmasına olan ihtiyacı ortadan kaldıracağını söyledi.
Offshore Wind’in haberine göre, yeni kimyasal süreç, Danimarka İnovasyon Fonu (IFD) tarafından finanse edilen CETEC (Termoset Epoksi Kompozitler için Döngüsel Ekonomi) projesinin çalışmalarının sonucudur. Vestas liderliğindeki CETEC ortakları arasında Olin, Danimarka Teknoloji Enstitüsü (DTI) ve Aarhus Üniversitesi bulunuyor.
Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında ilk rüzgâr türbinlerinin kullanım ömürlerinin sonuna geldiğini ve bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirtilerek, WindEurope’un 2025 yılına kadar yılda yaklaşık 25 bin ton kanadın kullanım ömrünün sonuna ulaşmasını beklediği ifade edildi.
2021’de WindEurope, 2025 yılına kadar hizmet dışı bırakılan rüzgâr türbini kanatlarının Avrupa çapında katı atık sahası yasağı getirilmesi çağrısında bulundu ve bu çağrıyla Avrupa rüzgâr endüstrisinin aktif olarak hizmet dışı bırakılan kanatların yüzde 100’ünü yeniden kullanmayı, geri dönüştürmeyi veya geri kazanmayı taahhüt ettiğini söyledi. Sektör ayrıca, hizmet dışı bırakılan bıçakları Avrupa’dan Avrupa dışındaki diğer ülkelere depolama için göndermemeyi de taahhüt etti.