Almanya, elektrik talebinin büyük ölçüde yenilenebilir kaynaklardan karşılandığı bir geleceği mümkün kılmak için, ülkenin elektrik piyasası tasarımında reform yapmak amacıyla bir “İklim Nötr Elektrik Sistemi” (Plattform Klimaneutrales Stromsystem) platformunu (Plattform Klimaneutrales Stromsystem) başlattı. Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK), iş dünyası, bilim ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan platform, bu yıl Almanya’nın elektrik piyasasını on yılın sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla güvenmeye hazırlamak için temel atmayı planlıyor.
Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck platformun açılışında yaptığı açıklamada, “Elektrik piyasası, elektrik sisteminin kalp atışıdır” diyerek, geleceğin elektrik arzının güvenli, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı olacağını sözlerine ekledi.
Almanya’nın elektrik piyasası tasarımı reformuna ilişkin tartışma, uygun elektrik fiyatlarının nasıl sağlanacağını, yenilenebilir enerji projeleri ve hidrojen santralleri için doğru yatırım sinyallerinin nasıl belirleneceğini ve sistemin nasıl daha esnek hale getirileceğini ele alacak. Ayrıca gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanı, güvenli bir yedek kapasite oluşturulması, yerel fiyat bölgeleri olasılığının açılması ve elektrik talebi için esneklik seçeneklerinin değerlendirilmesi için yolu belirlemelidir. Diyalog platformunun ele alacağı elektrik piyasası tekliflerinden bazıları şunlar:
- Enerji santrallerinin konuşlandırılması için tek tip bir başarı sıralaması ilkesi
- Yenilenebilir enerji üretiminin az olduğu zamanlarda yeterli yedek enerji santralinin mevcut olmasını sağlamak için ‘kapasite araçlarının’ geliştirilmesi
- Yenilenebilir enerji için destek programlarının yerel olarak farklılaştırılması
- Sanayi için elektrik fiyatları
- Güç satın alma anlaşmalarının (PPA) güçlendirilmesi
- Ek ücretler ve vergiler sisteminin yeniden yapılandırılması
Enerji krizinin rezerv kapasitelere sahip olmanın önemini gösterdiğini söyleyen Habeck, Almanya’nın 2030 yılına kadar elektrik talebinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediği için sürekli çalışmayan büyük elektrik üretim kapasitelerine ihtiyaç duyacağını da sözlerine ekledi. Bakanlık, nükleer ve kömürden aşamalı olarak vazgeçilirken yenilenebilir enerji üretimindeki dalgalanmaları desteklemek için 2030 yılına kadar 24 gigawatt’lık hidrojene hazır gaz santrali ihale etmeyi hedefliyor.
Platformun açılışından önce, yenilenebilir enerji dernekleri tamamen yenilenebilir kaynaklara dayalı bir enerji sistemi oluşturmak için “hızlı bir reform süreci”ni savundular. Bu nedenle, Alman Yenilenebilir Enerji Federasyonu ( BEE ), Solar Derneği ( BSW -Solar) ve Rüzgar Enerjisi Derneği ( BWE ) , geleceğin elektrik piyasası tasarımının yenilenebilir enerji üretiminin ihtiyaçlarına yönelik olması gerektiğini söyledi .
İş dünyası, bilim ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra bakanlıklar şimdi elektrik piyasasının geleceğin elektrik sistemine nasıl uygun hale getirilebileceğini tartışacaklar.
Habeck, “Avrupa, dünyanın en iyi işleyen elektrik piyasalarından birine sahip” diyerek, “piyasayı geleceğe uygun hale getirirken olumlu başarıları korumalıyız” açıklamasını yaptı. Ekonomi Bakanlığı, platformun ilk temel bulgularını Haziran ayı sonuna kadar bir raporda sunmayı hedefliyor ve bunu yıl sonundan önce bir kış raporunun izlemesi planlanıyor.