Energy Industries Council (EIC) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, yenilenebilir ve temiz enerji projeleri, 2022’de küresel elektrik şebekesine yaklaşık 66 GW ekleyerek dünyayı çevre hedeflerine yaklaştırdı. Ancak Energy Industries Council’e (EIC) göre, proje dağıtım hızının 2050 net sıfır hedefine ulaşmak için çok daha hızlı ilerlemesi gerekiyor.
EIC’nin bu hafta yayınlanan ilk küresel işletme harcamaları (OPEX) raporu, 2022’de toplam 335 yenilenebilir ve temiz enerji projesinin devreye alındığını ortaya koyuyor.
Çin ve Rusya haricinde çeşitli enerji projelerini kapsayan rapora göre, güneş enerjisi, diğer temiz enerji biçimlerine kıyasla küresel elektrik şebekesine 25,7 GW ekleyerek en çok katkıda bulunan enerji olurken, güneş enerjisini 3,7 GW ve 22 GW üreten açık deniz ve kara rüzgâr projeleri yakından takip ediyor.
Yıl içinde devreye alınan temiz enerji projelerinde başı çeken ülkeler ise Fransa, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD olarak belirleniyor.
Rapora göre, fosil yakıtlar 2022’de hizmete giren 46,6 GW toplam kapasiteye sahip 65 enerji santrali projesi ile küresel enerji sektörüne en büyük tek katkıyı sağlamaya devam ediyor. Ancak sektörün, küresel şebekeye 80 GW’ın üzerinde elektrik eklediği 2018 yılına kıyasla yeni kapasitede belirgin bir düşüş yaşadığı görülüyor.
EIC’nin Piyasa İstihbarat Başkanı Neil Golding, “Dünyanın, enerji güvenliği ve satın alınabilirlik gibi zorlukları ele alırken aynı zamanda sürdürülebilirliğe öncelik veren dengeli ve çeşitlendirilmiş bir enerji karışımına ihtiyacı var.” açıklamasını yapıyor.
Golding, “Açık deniz yüzer rüzgâr sektörüne bakarsak, iddialı hedeflere sahip olmanın pratikte ne anlama geldiğini görebiliriz” diyerek açıklamasını şöyle sürdürüyor: “Verilerimiz, 2035 yılına kadar 140 megavat enerji üretme planlarının olduğunu gösteriyor, ancak bu hedeflere ulaşmak için türbin ve ihracat kabloları üretmek için yeterli kapasitenin oluşturulması ve daha hızlı teslimat için proje yürütmenin modernleştirilmesi dahil olmak üzere tedarik zincirinde önemli değişiklikler yapılması gerekecek.”
1 yorum
[…] Kaynak: TemizEnerji […]