Clemson Üniversitesi ve Hindistan Bilim Enstitüsü’nden araştırmacılar, güneş ışığından verimli bir şekilde enerji toplayıp aynı anda depolayabilen yeni bir metal oksit yığını (vanadyum pentoksit ve çinko oksit) kullanan akıllı bir süper kapasitör tasarladı.
Çinko oksit, düşük maliyeti, yüksek taşıyıcı hareketliliği, uzun taşıyıcı difüzyonu, substratlar üzerinde sentez kolaylığı ve toksik olmaması nedeniyle fotovoltaik ve fotokataliz gibi ışığa bağımlı yük transfer uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Elektron taşıma ve delik bloke etme özelliklerine sahiptir ve ışık ışınımı üzerinde kolayca foto-uyarılmış elektronlar üretir. Bununla birlikte, geniş bant aralığı, performansını iyileştirmek için yeni bir strateji gerektiren dar bir ışık spektrumuyla kullanımını sınırlar.
Araştırmacılar, eski malzemelerin ışığı elektrik enerjisine dönüştürme yeteneğini geliştiren benzersiz bir heteroyapı oluşturmak için vanadyum pentoksit ve çinko oksiti istiflediler. Hasat edilen ışığın depolama yeteneğini ölçmek için yapılan bir testte, yeni cihaz önceki rekoru dört kat geride bıraktı.
CNI Fizik ve Astronomi bölümü araştırmacısı Mihir Parekh, “Şu anda var olan diğer sistemlerin aksine ışığı yalnızca daha verimli bir şekilde toplamakla kalmayıp aynı zamanda elektrik enerjisi olarak depolayan ikisi bir arada bir cihaz geliştirdik. Seçtiğimiz malzemeler, ışıktan elektriğe dönüşümün çok verimli olması için bant aralığını tasarlamamıza olanak sağladı.” dedi.
Araştırmacılar, cihazın 5.000’den fazla döngü boyunca mükemmel elektrokimyasal performans ve kararlılık gösterdiğini buldular.
CNI’nin kurucu direktörü ve College of Science’ın Fizik ve Astronomi Bölümü’nde Fizik Profesörü olan Apparao Rao, “Burada esasen yaptığımız şey, doğadaki enerjinin her zerresini toplamaya çalışmaktır. Güneş ışığımız bol. Araştırmanın arkasındaki itici güç, etrafımızı saran enerjiyi yakalamak için zaten olgun bir alan haline gelen güneş pillerinin yanı sıra başka bir teknolojinin kapılarını aralamak.” açıklamasını yaptı.
Araştırma, sağlık izleme cihazları gibi gelecekteki kendi kendini şarj eden tüketici elektroniğinin yolunu açabilir.
2 yorum
Epey bir zaman ara dan sonra yine e yeniden beraberiz sevgili Yenerji dostları ..
Epey bir zamandır çalıştığım ev ve mekan ısıtma çalışmalarımı devam etmekteyim . 2021 Ocak ayı sonlarına doğru Denizli’de evi ( 120 m2) 5 ısı Kollektör ü ile ısıtmayı başarmış bulunuyorum , isteyen Google ‘a girip bakabilir ,,Ahmet Gözlükaya Evini güneş enerjisi ile ısıttı başlığıyla bakabilir , Bu nu örnek alarak şimdilerde , özellikle deprem bölgelerimizde işi yarayacağı düşüncesiyle hareket etmek gerekliliğini , kendimce milli bir görev addetmekteyim . Bir arayış ve bilgi paylaşımıyla bazı teşebbüslerde bulunacağım ve yenilenebilir enerji uygulayan meslek yüksek okullarıylada temas etmekteyim …
Çok sevindim Ahmet hocam böyle bir ar-ge çalışmasında bulunmanıza.. Umarım Türkiye de artık yenilenebilir enerji konusundaki önlemler bir an önce ivedilikle hızlanır ve güzel bir sonuca ulaşırız. Sizin bu çalışmanızında bir an önce proje kapsamında uygulanmaya başlanır. Böylece doğalgaz da dışa bağımlılığımız azalacak, fosil kaynak olan doğalgazın çevreye vermiş olduğu zararlar ortadan kalkacaktır. Hatta bu ar-ge çalışmanıza destek verecek olan kurum kuruluşlar elektrik üretimini de dahil edip bir bütün halde gerçekleştiğinde iklim değişikliğine cok büyük bir katkı da bulunmuş olup , gelecek nesillerimizin yaşam alanlarını var etmiş olacağız.
saygılar.