Ottawa Üniversitesi SUNLAB ekibi, artan küresel enerji taleplerini karşılaması beklenen iki yüzeyli güneş panelleri tarafından üretilen güneş enerjisini ölçmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Joule dergisinde yayınlanan SUNLAB ekibi tarafından yapılan çalışma, kar, çim ve toprak gibi zemin örtüsünün dış etkilerini göz önünde bulundurarak iç mekanlarda iki yüzeyli panellerin ölçümünü iyileştirecek bir karakterizasyon yöntemi öneriyor. Bilim insanlarına göre bu, panellerin dış mekanda nasıl performans göstereceğini doğru bir şekilde temsil eden iç mekanlarda iki yüzeyli güneş paneli performansını tutarlı bir şekilde test etmenin bir yolunu sağlayacak.
2050 yılına kadar küresel enerji talebinin yüzde 16’sından fazlasını karşılaması beklenen iki yüzeyli fotovoltaik ile SUNLAB’ın metodolojisi, şu anda yer örtüsü arasında ayrım yapmayan uluslararası cihaz ölçüm standartlarını iyileştirecek.
İki yüzeyli güneş panellerinde, yarı iletken malzeme, bir tarafı tipik olarak güneşe ve diğer tarafı yere doğru açılı olacak şekilde, her iki tarafta güneş ışığının toplanmasına izin vermek için iki cam levha arasına sıkıştırılır. Ekibe göre, arka taraftaki çift yüzeyli güneş panelleri tarafından toplanan ek ışık, geleneksel güneş panellerine göre bir avantaj sunuyor ve üreticiler, geleneksel güneş panellerine kıyasla üretimde yüzde 30’a varan bir artış vadediyor. Çift yüzeyli güneş panellerinin geleneksel panellerden daha dayanıklı olduğu ve 30 yılı aşkın bir süre elektrik üretebileceği de iddia ediliyor.
SUNLAB’ın kurucusu ve Elektrik Mühendisliği Profesörü Karin Hinzer, “Bu yöntem, yenilenebilir enerji penetrasyonu net sıfır bir dünyaya doğru arttığından, iki yüzeyli fotovoltaiklerin 2050 yılına kadar küresel enerji arzının yüzde 16’sından fazlasına veya yılda yaklaşık 30.000 TWh’ye katkıda bulunacağı tahmin edildiğinden özellikle önemlidir.” diyor.