Kore İnşaat Mühendisliği ve Bina Teknolojisi Enstitüsü (KICT) Bina Enerjisi Araştırma Departmanı araştırmacıları, binalarda karbon nötrlüğü elde etmek için güneş ısısı da dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiden gelen fazla ısıyı kullanan çift yönlü bir ısı ticareti sistemi geliştirdi.
Sistemin, binaların yüksek yoğunlukta olduğu alanlarda öz tüketimden sonra ısıtma boruları yoluyla binaların fazla ısıyı çift yönlü olarak alıp satmasına yardımcı olabileceği öngörülüyor.
Araştırmacılar, Kore, Ilsan’da bulunan KICT’nin üç binası için bir ısıtma boruları ağı yapılandırdılar ve ısı kaynağı olarak bir dizi güneş ve jeotermal ısı ve yakıt hücresi kullandılar. Açık otopark ve çatı katına 994 metrekarelik iki adet güneş enerjisi kollektörü yerleştirildi ve 310kWth jeotermal ısı kaynağı için ısı pompası, 10kWp yakıt hücresi sistemi ve 40m3 ve 10m3 kapasiteli iki termal depolama tesisi inşa edildi.
Simülasyon ve kavram kanıtı, ikiz borunun yaklaşık yüzde 10 ısı kaybıyla düşük sıcaklıklı ısı boruları ağında etkili olduğunu kanıtladı. Yeterli güneş ışığı olduğunda, ısıtma için sıcak su, bir ısı eşanjörü yoluyla ikinci ayrı ısıtma borusuna güneş ısısı ile sağlandı. Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda, jeotermal kaynağın ısı pompası sistemi ve yakıt hücresi sistemi aracılığıyla sıcak su sağlanabildi.
Çift yönlü ısı ticareti sistemi, entegre kontrol merkezinde hem manuel hem de otomatik olarak kontrol edilebildi.
Çalışmada, çift yönlü ısı ticareti sistemi uygulanmasıyla yenilenebilir ısı kaynaklı tesislerin kullanım oranı ve sistem verimliliği artırıldığı belirtildi.