Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinin yeşil hidrojeni, Enerjisa Üretim’in Bandırma Enerji Üssü’nde pilot olarak üretilmeye ve tesisin jeneratör soğutmasında kullanılmaya başlandı.
Enerjisa Üretim İşletme ve Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, AA’ya yaptığı açıklamada pilot üretime, içinde Ar-Ge çalışmalarını da barındıran bir şekilde başladıklarını belirterek, “Şu an 10 kilovatlık bir elektrolizörle kendi santralimizde jeneratörün soğutulması için hidrojen kullanıyoruz. Daha öncesinde endüstriyel gaz üretimi yapan şirketler tarafından doğal gazdan elde edilen hidrojeni kullanıyorduk ve bir karbon salımı söz konusuydu. Bunu elimine etmek için kendi ihtiyacımızı elektrolizörle üretmeye başladık.” diye konuştu.
Hedeflerinin, 2025’e gelindiğinde, yıllık ortalama 500 ton yeşil hidrojen üretimi olduğunu dile getiren Erdoğan, bununla birlikte yaklaşık olarak yıllık 12 bin ton mertebesinde bir karbon emisyonunun önüne geçmeyi planladıklarını açıkladı.
Erdoğan, hidrojen vadisi projesinin hayata geçmesiyle beraber üretilecek yeşil hidrojenin kimya, seramik, cam sanayi gibi bölgede kurulu farklı sanayilerde kullanılacağını, yatırımların büyümesiyle demir çelik ve petrokimya sanayisinde ve daha sonrasında enerji, ulaşım gibi sektörlerde de kullanılmasının mümkün olacağını vurguladı.
1 yorum
ATIK SULARIN MİRODALGALI YAKIT PİLİ KULLANILARAK, ELEKTRİK ENERJİSİ,
İÇİLEBİLİR TEMİZ SU VE SIVI OKSİJEN ÜRETİMİ.
Lağım sularını arıtıp hem içme suyu elde etmek, hem de bu suyu yakıt pili teknolojisiyle elektrik üretmemiz ülkemiz için daha faydalı olacaktır. Benim planladığım yakıt pili çok az enerji tüketmekte çok düşük sıcaklıklarda çalışmaktadır. Sanayi ölçeğindeki katı oksit yakıt pilleri 900 derecede suyu parçalamaktadır.
Bu yüksek ısı gereksinimi yüzünden sudan elektrik üretilmesi cazip değildir. Planladığımız mikro dalgalı yakıt sistemi 2 farklı parçalama mekanizmasını kullandığı için çok az miktarda enerji harcamaktadır. Hızlı bir şekilde suyu hidrojen ve oksijene ayrıştırıp elektrik devresinden geçirilen elektronlarla elektrik Sıvı oksijen ve içilebilir tatlı su elde edilmektedir.
Mevcut kullanılan biyolojik arıtma sistemi atık % 90 arıtmakta kalan % 10 kirli su denize verilmektedir .
Oysa biz atık su olan % 10 miktarı tamamen temizlemekteyiz. Projemiz mikro dalga sistemiyle su moleküllerini saniyede 2,5 milyar kez titreştirmekte su moleküllerinin hidrojen-oksijen bağını çekiç etkisiyle kırmaktadır ve atık suyu 100 dereceye kadar ısıtmaktadır.
Projemizde: Atık suların içine atılan % 4 sodyum hidroksit atık suyla reaksiyona girip suyu parçalayarak hidrojen gazı açığa çıkartmakta ve verdiği ısıyla atık suyun sıcaklığını artırmakta fakat atık suya sonradan eklenecek % 4 oranındaki tuzu NaCl ( Sofra Tuzu) Atık suya tutulacak Mikro dalga ile Sıcaklık 98 santigrat dereceye ulaşınca tuzdaki sodyum suyu kimyasal yolla parçalamaktadır. Sıcaklık sadece suya verildiği için yüksek verim alınmaktadır. Atık suya atılan sodyum hidroksit ve tuzda ki sodyum klordan ayrışıp suyu parçalamaya başlar. Açığa çıkan hidrojen çatıya takılan anota oksijen ise katota gider. Katottan bir boru aracılığıyla basınçlı tüpte sıvı halinde depolanır. Ayrıca suyun içindeki bir miktar metan gazı da hidrojenle birlikte anot a gidip elektronları koparıp elektrik üretilmektedir. Geriye kalan iyonlar katot a gidip dışarıdan emilen havadaki oksijenden elektron koparıp oksijenle birleşip su oluşmaktadır. Bu sistemde suyun parçalanma sıcaklığı için 100 derece yettiği için, katı oksit yakıt pilinden 9 kat daha ucuz elektrik üretilecektir. Bir avantajımızda mevcut arıtma tesislerini kullanmamızdır. Sadece çatı yapılacaktır. Türkiye çapında uygulanırsa 10 binlerce megavatlık elektriği ucuz yoldan elde edip doğal gaza bağımlılığımız azalacaktır. Mikrodalga atık çamuru %99 a kadar kurutmak mümkündür. Atık çamuru çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılır istenirse atık çamuru tuğla yapımında kullanıla bilir.
Mikrodalgalı arıtma tesisleri çok hızlı arıttığı için kanalizasyon şebekesinde kirli suyun bekleyip borularda tortu bağlaması engellenecektir. Arıtılan sular % 100 temiz olacağından her yerde kullanılabilir. Yakıt pili bileşenlerinin fiyatı daha da ucuzlamakta olduğundan kurulacak bu Sistem kendini kısa sürede amorti edecektir. Bu sistem sadece atık sulara değil deniz suyuna da uygulanabilir.
Proje sahibi: Turgut Küçük 0507 138 3690 İbrahim Çim 0535 212 7869