Romanya, program kapsamında, yeni güneş ve rüzgâr enerjisi üretim kapasitelerinin yanı sıra bu tesisler tarafından üretilen enerji depolama kapasitelerini finanse etmek amacıyla, yıllık ortalama 150 milyon avro bütçeli birkaç proje çağrısı başlatacağını açıkladı.
Hortidaily’nin haberine göre, maksimum hibe fonu miktarı, teknolojiye ve kurulu kapasiteye göre değişmekte olup, 1 MW’a kadar fotovoltaik santraller için 1.000.000 EUR/MW ve 1 MW’tan büyük fotovoltaik santraller için 500.000 EUR/MW’lik bir tavana sahip. Rüzgâr enerjisi için tavanlar, iki güç segmentinin her birinde yüzde 40 daha yüksek.
Elektrik maliyetleri ürünlerin nihai fiyatlarına yansıtıldığından ve bu programla ilgili iki sektör sorumlu olduğundan, öz tüketim için yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların, sektördeki tüm şirketler için, özellikle tarım ve gıda sektörlerindeki şirketler için önemli olarak görülüyor.
Planın, konvansiyonel kaynaklardan üretilen enerjiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltarak daha temiz bir çevreye katkıda bulunurken, enflasyon üzerinde daha uzun vadeli olumlu etkiler yaratması bekleniyor.