Tarım GES uygulamalarında, sınırlı arazisi bulunan tarımsal alanlarda elektrik ihtiyacının güneş panellerinden karşılanması sağlanarak tarımda verimlilik artışı ve çiftçilerin enerji maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Türkiye’nin ilk açık alanda Tarım GES projesinde kullanılan panellerin tamamı yerli üreticilerden sağlandı.
Tarımsal araziye 6 ürünün ekleneceği belirtilirken, kontrol alanı ile Tarım GES’in altında karşılaştırmalı olarak ürünlerin büyüme ve verimlilik analizlerinin yapılacağı belirtildi.
Projede panel yüksekliğinin 4,5 metreye ulaşarak panellerin altından traktör gibi araçların geçebileceği teknik özelliklere sahip olduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı. Projeye ait diğer bilgiler ise şöyle: 1,6 dönüm araziye kurulu 100 kW kapasiteli ilk Tarım GES projesinin tasarımı ODTÜ-GÜNAM’a ait. Projede paneller doğu-batı istikametinde konuşlandırıldı. Uzaktan izlenebilen özellikli olan sistem, elektrik üretimini ve tarımsal verimliliği kontrol etmeye yardımcı oluyor. Ayrıca kontrol ve deney arazisinde kameralarla her türlü veri izlenebilecek. Bitkilerin büyüme, sulama ihtiyacı dahil tüm verileri takip edilebilecek. Bütüncül olarak değerlendirilebilecek ve Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde de tarımsal ürün verilerinin analizleri yapılacak.