Cosmos Magazine haberine göre, Ecological Economics’te yayınlanan çalışma, 40 yıllık bir dönemde (1970’den 2011’e kadar) 98 ülkedeki 133 ekonomik krizi inceledi. Araştırmacılar, ekonomik toparlanmanın en iyi göstergesinin bir ülkenin kullandığı yenilenebilir enerji miktarı olduğunu buldular.
Bu arada, daha geniş bir enerji kaynağı yelpazesine güvenen ülkelerin toparlanması daha uzun sürdü.
Araştırmacılar, ekonomik krizleri incelemek için Uluslararası Para Fonu’ndan gelen verileri kullandılar.
Araştırmanın ortak yazarı İngiltere’de University College London’da Ekolojik Ekonomi Araştırmacısı olan Profesör Robert Costanza, “Sonuçlarımızı destekleyen mekanizmalar belirsiz olsa da, olası bir açıklama, yenilenebilir enerji kaynaklarının yerel olarak üretildikleri ve bulunabilirlikteki yüksek dalgalanmaya ve fosil yakıtlarla bağlantılı fiyatlara tabi olmadıkları için toparlanmayı hızlandırdıklarıdır.” diyor.
Araştırmacılar ayrıca, birçok ülkenin, veri setlerinin sonuna doğru meydana gelen 2008 küresel mali krizine fosil yakıtlara yatırım yaparak yanıt verdiğine de dikkat çekiyor. Bu durum, bu ülkelerin ekonomik istikrarını baltalayabilir ve toparlanma sürelerini uzatabilirdi.
İrlanda, Trinity College Doğa Bilimleri Okulu Başkanı Profesör Ian Donohue, “Bulgularımız, ekosistemler tarafından sağlanan doğal kaynaklar ile bunlara dayanan ekonomilerin istikrarı arasındaki içsel bağlantının önemini vurguluyor. Nihayetinde, yalnızca çevremizin iyiliği için değil, aynı zamanda ekonomilerimizin istikrarını ve sürdürülebilirliğini artırmak için hem ulusal hem de uluslararası enerji politikasının temelden yeniden değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.” diyor.
2 yorum
👏
Doğanın güzelliği