Global Energy Monitor (GEM)’in yeni raporu Pedal to the Metal 2023 verilerine göre, çelik üreticilerinin kömüre dayalı çelik üretimini azaltmak yerine, 2022’de bu son derece kirletici tesislerin inşasını yüzde 8 oranında artırdığını gösteriyor. Kömür bazlı çelik kapasitesindeki bu artış, çok dikkat çekmeyen büyük bir karbon problemi olmasının yanı sıra, çelik endüstrisinin şu anda 554 milyar dolar değerinde atıl varlık riskiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.
Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi’ndeki yıllık veri araştırması, geliştirilmekte olan kömüre dayalı kapasitenin neredeyse tamamının Asya’da olduğunu (yüzde 99) ve Çin ile Hindistan’ın bu gelişmelerin çoğunluğunu elinde tuttuğunu (birlikte yüzde 79) ortaya koyuyor.
Hindistan ilk kez Çin’i geçerek kömür bazlı kapasitenin en büyük geliştiricisi oldu: Hindistan, geliştirilmekte olan kömür bazlı ‘yüksek fırın-temel oksijen fırını’ kapasitesinin yüzde 40’ına sahipken, Çin yüzde 39’undan sorumlu.
Kömüre dayalı çelik üretimi son yıllarda payının bir kısmını daha temiz üretim biçimlerine devretmiş olsa da, geçiş çok yavaş ilerliyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2050 yılına kadar Net-sıfır senaryosuna göre, ‘elektrik ark ocaklı’ kapasitenin toplam payı 2050 yılına kadar yüzde 53’e ulaşmalı. Bu da 347 metrik ton (Mt) kömür bazlı kapasitenin emekliye ayrılması veya iptal edilmesi ve 610 Mt elektrik ark ocağı kapasitesinin mevcut filoya eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.
Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, “Çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaştırma planları için eylemlerini artırmaları gerekiyor. Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite ekleyen geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya.” dedi.
6 yorum
faaliyetlerini karbonsuzlaştırmak için artan bir baskıyla karşı karşıya. Global Energy Monitor (GEM) tarafından yayınlanan yeni rapor
Bilgi için teşekkürler
Elinize sağlık yazı güzel ve bilgi verici olmuş.
Elinize sağlık 👍👍👍
👏👏
👋