Araştırma, yalnızca Endonezya’daki açık deniz güneş enerjisinin yılda yaklaşık 35.000 TWh güneş enerjisi üretebileceğini gösteriyor.
Yüksek çözünürlüklü küresel ısı haritaları, Endonezya takımadalarının ve Nijerya yakınlarındaki ekvatoral Batı Afrika’nın açık denizde yüzen güneş panelleri için en büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
Yaklaşık 70 kilometrekarelik güneş panelleri, çatılara, kurak alanlara, tarımla aynı yere yerleştirilebilir veya su birikintileri üzerinde yüzdürülerek pek çok insanın enerji ihtiyacını karşılayabilirken, Nijerya ve Endonezya gibi yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerde güneş enerjisi için sınırlı alan olacaktır.
Ancak bu ülkeler – ve komşuları – sakin ekvator denizlerinde yüzen güneş panellerinden etkin bir şekilde sınırsız enerji toplayabilirler.
Yüzen güneş panelleri ayrıca iç göllere ve rezervuarlara yerleştirilebilir. Ülke içinde yüzer güneş enerjisi büyük bir potansiyele sahiptir ve şimdiden hızla büyümektedir.
Araştırma, yüzen güneş panelleri için en uygun bölgelerin, Ekvator’un 5-12 derece enleminde, özellikle Endonezya takımadaları ve çevresinde ve Nijerya yakınlarındaki Gine Körfezi’nde kümelendiğini bulguladı. Bu bölgeler, rüzgâr üretimi için düşük potansiyele, yüksek nüfus yoğunluğuna, hızlı büyümeye (hem nüfus hem de enerji tüketiminde) ve güneş santralleri için temizlenmemesi gereken önemli bozulmamış ekosistemlere sahiptir. Tropikal fırtınalar nadiren ekvator bölgelerini etkiler.
Güneş enerjisi kullanılarak ekonominin tamamen karbondan arındırılmasından sonra zengin bir Endonezya’yı desteklemek için yaklaşık 25.000 kilometrekarelik güneş paneli gerekecektir.
Endonezya’nın 6,4 milyon kilometrekarelik deniz alanı, Endonezya’nın gelecekteki tüm enerji ihtiyacının açık denizde yüzen güneş panellerinden karşılanması durumunda gerekenden 200 kat daha büyüktür.
3 yorum
Bilgiler için teşekkürler
Emeğinize sağlık bilgi dolu bir yazı
Elinize sağlık yazı güzel ve bilgi verici olmuş.