Güney Marmara Bölgesinin yenilenebilir enerji eğitimlerinde uluslararası bir merkez ve marka haline gelmesini hedefleyen “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” kısa adıyla RE-You Projesi kapsamında 18-29 yaş arası 480 genç, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak eğitimler sonunda geçtiğimiz günlerde mezuniyet belgelerini aldı.
Kursiyerler, Türkiye genelindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma ve istihdam imkânı elde edecek.
Proje kapsamında hazırlanan Güney Marmara Bölgesi Yenilenebilir Enerji Piyasası İstihdam Raporu, yenilenebilir enerji sektöründe yatırımların son üç yıldakine benzer bir oranda devam etmesi halinde 2035 yılına kadar bölgede kurulu gücün ve tam zamanlı istihdamın 2,5 katına çıkacağını öngörüyor.
Biz de projenin detaylarını ve bölgenin yenilenebilir enerji potansiyeli kapsamında yapılması planlanan çalışmaları Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir Yatırım Destek Ofisi ve RE- You Projesi Koordinatörü Ali Koç ile konuştuk.
Güney Marmara Bölgesi’nin yenilenebilir enerji potansiyeli
Koç, Güney Marmara bölgesinin özellikle rüzgâr, güneş ve biyogaz alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Balıkesir ve Çanakkale birlikte ele alındığında kurulu güç bakımında Türkiye’de lider bölge konumunda. Bizler de bu yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirebilmek adına gerek yatırım olsun, gerek çeşitli projeler olsun faaliyetler yürütüyoruz. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) olarak yatırımların bölgemize gelebilmesini sağlayabilmek adına yenilenebilir enerji sektöründe istihdamın geliştirilmesine yönelik RE-You projesini geliştirdik. Proje kapsamında mühendis ve tekniker olmak üzere 480 yeni mezun gencin eğitim almasını amaçladık.
Proje kapsamında hazırladığımız raporda, yenilenebilir enerji sektörünün gençlerde aradığı nitelikler, sektörün yeni trendleri, dünyadaki ve Avrupa’daki konum gibi hususlar yer aldı.
Türkiye genel anlamda genç nüfusa sahip olduğundan dolayı bu alanda büyük bir potansiyele sahip ve sektörde nitelikli ve ara eleman açığı oldukça fazla. Kurduğumuz tesisler sektörün eleman ihtiyacını karşılayacak tesislere dönüşecek.
Ajansımız yenilenebilir enerji alanında farklı çalışmalar da yürütüyor. Bunlardan birisi de hidrojen projesi ve Türkiye’nin ilk hidrojen vadisini bölgemizde gerçekleştiriyoruz. Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) ile iş birliği halindeyiz. Bölgemizde deniz üstü rüzgâr enerjisi Ar-Ge merkezi kurulması planlanıyor. Bu tür faaliyetlerin devam edeceğine inanıyorum.”