Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan makaleye göre, “Yeşil çatılar, güneş panellerinin verimini azaltan ısı sorununa yardımcı olabilir mi” sorusuna cevap bulmak amacıyla yapılan araştırma, güneş sistemini yeşil çatıyla birleştiren “biyosolar” bir yeşil çatı ile eşdeğer bir güneş sistemi ile karşılaştırılabilir bir geleneksel çatıyı karşılaştırdı. Biyoçeşitlilik ve güneş enerjisi üretimi üzerindeki etkilerin yanı sıra tesislerin üzerlerine kurulu panellerle nasıl başa çıktıkları da ölçüldü.
Yeşil çatı çok daha fazla biyolojik çeşitliliği desteklerken, ortalama maksimum sıcaklıkları yaklaşık 8°C azaltarak, yoğun dönemlerde güneş enerjisi üretimini yüzde 107’ye kadar artırdı. Bazı bitki türleri diğerlerinden daha iyi performans gösterirken bitki örtüsü gelişti.
Çalışmadaki iki bina aynı yükseklik, boyut ve şekle sahipti ve Sidney’in merkezi iş bölgesinde yan yana bulunuyordu. Tek fark, Daramu House’un yeşil çatısı olması ve International House’un olmamasıydı.
Çeşitli hayvan türlerini çekmek için her mevsim çiçek açan yerli ve yerli olmayan otlar ile odunsu olmayan bitkilerden oluşan bir karışım seçildi.
Biyosolar yeşil çatı ve geleneksel çatı yaklaşık 1860 metrekarelik aynı alana sahipti ve kabaca üçte biri güneş panelleriyle kaplıydı. Bitki örtüsü yeşil çatının yaklaşık yüzde 78’ini, güneş panelleri ise bu ekili alanın yüzde 40’ını kapsıyordu.
Paneller bitkileri nasıl etkiledi?
Açık alanlarda, çalışma dönemi boyunca bitki örtüsünde başlangıçtaki ekili topluluğa kıyasla çok az değişiklik gözlemlendi.
Güneş panellerinin hemen etrafındaki bölgelerde bitki gelişimi en hızlı ve sağlıklıydı. Bazı türlerin kapsamı iki katına çıktı.
Bitki örtüsü en çok güneş panellerinin hemen altındaki ve çevresindeki alanlarda değişti. Bebek Güneş Gülü, Aptenia cordifolia , baskın bitki olarak ortaya çıktı. Nispeten düşük yoğunluklarda yerleştirilmiş olmasına rağmen, güneş panellerinin altındaki ve çevresindeki alanın çoğunu kaplıyordu.
Bitkilerin panellerin altındaki gölgeli alanları açık alanlara tercih etmesi beklenmiyordu. Bu durum güneş panelleri ile gölgelemenin tam ve sağlıklı çatı bahçelerinin oluşmasına engel olmayacağını gösterdiği belirtildi.