Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası açıldı. Verilen bilgilere göre, fabrikada üretilecek pil hücresinin ilk etapta 100 amper gücünde olacağı belirtilirken, daha sonra 150 ve 300 amperlik hücre üretimine geçileceği bildirildi.
Üretilecek pil hücresinin rüzgâr ve güneş enerjisinin depolanmasında, hastanelerde, alışveriş merkezleri, data merkezleri ve elektrikli araçlar ile evlerde de kullanılacağını açıklandı.
Fabrikanın açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin bu alanda yapacağı yatırımlarla büyük kazanımlar elde edebileceğini ortaya koyduğuna değinerek, şunları kaydetti:
“Farklı markalarla batarya yatırımlarını hızlandırıyor, ülkemizi, ‘Bölgesel Batarya Üretim Üssü’ haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak için çeşitli mekanizmalarla batarya ve enerji depolama teknolojilerinin geliştirilmesini ve üretimini destekliyoruz. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 43 milyar lira olan, biri bugün açılışını yaptığımız fabrika olmak üzere 6 firmamızı teşvik sistemimiz kapsamında destekliyoruz. Küresel otomotiv sektöründe önemli paya sahip bir firmamızın da batarya fabrikası yatırımı için değerlendirme süreci devam etmekte.”
Pomega Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası ile ilk etapta 500 megavat saatlik kapasiteyi faaliyete geçirdiklerini belirten Kacır, şu bilgileri paylaştı:
“Devam yatırımları hızla tanımlanacak ve bu tesislerde 3 gigavat saatlik üretim kapasitesine ulaşılacak. Tesiste üretilecek pil hücreleri, batarya paketleri ve enerji depolama sistemleri, enerji şebekelerinden ev uygulamalarına, otomotivden yenilenebilir enerji santrallerine kadar pek çok alanda ihtiyaçlara cevap verecek. Batarya yatırımlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için olmazsa olmaz husus maden tedarikinin güvence altına alınması. Bu nedenle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile ülkemizde bu alanda maden yatırımlarını teşvik etmeye devam edeceğiz. Yurt dışında da önemli iş birliklerini hayata geçireceğiz.”
Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan da şunları kaydetti:
“Prizmatik tek tip lityum-demir fosfat pil hücresi giga fabrikasında yılda 2 milyon pil hücresi üreteceğiz. 2025’e kadar toplam 272 milyon dolar yatırım yapmayı öngörüyoruz. 600 binden fazla istihdam sağlayacağız. Şu an Avrupa’dan Çin’e kadar kendi alanımızda başka fabrika yok. Bizim ürettiğimiz ürünlerle alakalı şu an bir çalışma yok, devreye giren ilk fabrika olacak. Hem ithalatın önüne geçecek hem ihracat yapıyor olacağız. İhracat pazarlarımız, Avrupa, Orta Doğu ve Sahra Altı diyebilirim.”
1 yorum
Bu piller nerede nasıl kullanılır . Akü müdür pil mi ? Pil deyince biz baş parmak büyüklüğünde pik anlıyoruz . Yani normal pil büyüklüğü
öyle mi onlar bir araya getirilip elektrikli oto bataryası mı yapılacak
lütfen biraz izah edin Hammadde biz de ne kadar var .