‘Yeni sıfır karbonlu sanayi çağında rekabet’, enerji ve sanayi dönüşümünün belirleyici faktörlerine ilişkin mevcut verileri ilk kez karşılaştırarak Çin, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Japonya arasındaki zirve yarışının bir fotoğrafını çekiyor.
Analiz sonuçlarına göre bu beş ülke birbirleriyle rekabet halinde, farklı kategorilerde farklı liderler ortaya çıkıyor ve tek başına zirveye koşan bir coğrafya yok.
Veriler Çin’in çeşitli alanlardaki üstünlüğünü yadsınamaz bir şekilde ortaya koyarken, analiz AB ve ABD’nin sağlam bir şekilde zemin kazandığını ve gerçek bir omuz omuza rekabeti tetiklediğini gösteriyor. Hindistan ve Japonya da farklı nedenlerle biraz daha az dinamik performanslarla yarışta kalmaya devam ediyor. Analizdeki tek gelişmekte olan ülke olan Hindistan, ilave yatırımlarla başarılı bir net sıfır kalkınma vitrini haline gelebilir. Öte yandan, ekonomisinin yüksek potansiyeline rağmen Japonya, yeni sanayi çağının temel ekonomik ve güvenlik fırsatlarını kaçırıyor gibi görünüyor.
Beş büyük ekonomi tarafından benimsenen farklı yaklaşımlara rağmen rapor, politika çerçevelerinin yeni ekonomik görünümün temelinde nasıl yer aldığını tanımlıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı, Çin’in 14. Beş Yıllık Planı, Hindistan’ın Enerji Koruma Yasası, Japonya’nın Yeşil Büyüme Stratejisi ve son olarak ABD Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi ulusal dönüşüm planları, endüstriyel büyümenin lokomotifleri haline geliyor.
Zirve yarışında kim nerede:
- 2022 yılında Çin, sıfır karbon teknolojilerine yapılan yatırımda liderliği elde ederken, onu AB ve ABD uzaktan takip ediyor.
- ABD, toplam yenilenebilir enerji Ar-Ge harcamalarında ve 2019’da kişi başına düşen yenilenebilir enerji Ar-Ge harcamalarında başı çekerken, onu Japonya yakından takip ediyor. AB üçüncü sırada yer alıyor.
- Çin 2021 yılında en fazla istihdam yaratan ülke olurken, onu AB ve ABD takip etmiştir.
- Avrupa Birliği, 2022’de beş ekonomi arasında rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretiminde en büyük paya sahip. ABD ve Çin ise onu uzaktan takip ediyor. 2022’de AB rüzgâr üretiminde başı çekerken, onu yine ABD ve Çin uzaktan takip etti.
- Çin, 2021 yılında hem PV polisilikon üretimi hem de PV wafer üretimi olmak üzere güneş paneli üretiminde başı çekti.
- AB, 2022’de ısı pompası yatırım ve dağıtımında başı çekerken, ABD ve Çin onu takip etti.
- Çin, toplam elektrikli araç kullanımında en üst sırada yer alıyor, ancak Avrupa ülkeleri ve ABD, nüfusa oranla daha yüksek elektrikli araç kullanım yüzdesine sahip.
Raporda, gelişmekte olan ülkelerle yeni ekonomik işbirliklerinin başlatılması ve geliştirilmesinin, dönüşümün liderleri için son derece faydalı olabileceği vurgulanıyor.
Strategic Perspectives İcra Direktörü Linda Kalcher, “Ya liderlik edeceğiniz ya da geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağınız bir dünyada, sıfır karbon teknolojileri üretmek endüstriyel büyüme, yenilikçilik ve rekabetçilik için bir ön koşul haline geliyor. Bugün dünyanın hiçbir yerinde fosil yakıtların geleceği yok. Türkiye rekabetçi kalmak, daha güçlü bir ekonomiye sahip olmak ve küresel endüstriyel dönüşüme ayak uydurmak istiyorsa, yenilenebilir enerji üretimine, bataryalara ve elektrikli araçlara yatırım yapmalıdır.” diye konuştu.
Strategic Perspectives Direktörü Neil Makaroff, “Net sıfıra geçişte treni kaçıracak olan ülkeler, pahalı gaz, petrol ve kömüre büyük ölçüde bağımlı kalarak endüstriyel kalkınmada muhtemelen geride kalacaklardır.” dedi.