Koalisyon, bildiride kararlılıklarını ifade ediyor ve diğer ülkeleri, küresel sıcaklık artışının 1,5°C dahilinde kalmasını sağlamak için 2030 yılına kadar emisyonları yarıya indirme şansına sahip olmak amacıyla 2025’ten önce sera gazı (GHG) emisyonlarını zirveye çıkarmaya davet ediyor.
‘Yüksek Hırslı Koalisyon Liderlerinin BM Genel Kurulundaki Açıklaması’ başlıklı bildiride, bu yılki benzeri görülmemiş sıcaklıklara ve buna sel, orman yangını, kasırga ve kuraklıkların eşlik ettiğine ve bunların yalnızca 1,1°C ısınmayla gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. 1,5°C sınırında kalmanın dışındaki her şeyin “ön saflarda yer alanların hayatta kalma ve gelişme yetenekleri açısından büyük riskler” oluşturduğunu vurguluyorlar.
Liderler, Küresel Durum Analizi (GST) Sentez Raporunun iklim krizine yanıt vermek için daha hızlı ve daha güçlü eylemleri teşvik etmesi gerektiğini ve bunun “atmosfere karbon eklemeyi bırakana kadar” azalmayacağını söylüyor.
Açıklamaya göre, “azaltım teknolojilerinin emisyonların azaltılmasında oynayacak bir rolü var, ancak enerji sistemlerinin karbondan arındırılmasındaki bu rol minimum düzeyde.”
Liderler, fosil yakıtların yaygınlaştırılmasına yeşil ışık yakmak için bu teknolojilerin kullanılmasına karşı uyarıda bulunuyor ve bunun yerine karbon yutaklarının eski haline getirilmesine ve korunmasına öncelik veriyor. Küresel temiz enerji erişimini sağlayacak adil ve hakkaniyetli bir geçişin sağlanması için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yönelik iddialı küresel hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılması çağrısında bulunuyorlar.
Liderler, dünya çapında ciddi adaptasyon çabalarının gerekliliğini vurguluyor ve devrilme noktalarına ulaşıldığında kayıp ve hasarın kötüleşmeye devam edeceği konusunda uyarıyor. Finansal sistem reformlarını hayata geçirerek trilyonlarca doları iklim finansmanında harekete geçirmek için dayanışma çağrısında bulunuyorlar ve hiçbir ülkenin yoksullukla mücadele etmekle gezegen için mücadele etmek arasında seçim yapmak zorunda kalmaması gerektiğini vurguluyorlar.
Liderler, Küresel Durum Değerlendirmesini, BM İklim Değişikliği Konferansı’nın (UNFCCC COP 28) “hedef ve uygulama boşluklarını kapatmak için iddialı ve sağlam bir plan” sunması gereken bir dönüm noktası olarak tanımlıyor. Ayrıca bilimden faydalanılması, iklim krizinin tehdit ettiği insan haklarının desteklenmesi, yeterince temsil edilmeyen seslerin ön plana çıkarılması ve devlet dışı aktörlerin iklim eylemlerini hızlandırmaya katkılarının tanınması çağrısında bulunuyorlar.
Bildiriyi yayınlayan 20 ülke ise şöyle: Avusturya, Barbados, Belçika, Şili, Kolombiya, Danimarka, Mikronezya Federal Devletleri, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Kenya, Marshall Adaları, Hollanda, Palau, Saint Lucia, Samoa, İspanya, Vanuatu ve Tuvalu.