Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin ilk güneş takip sistemli tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali Ayaş TarımGES’in örnek ve önemli bir proje olduğunu, benzer projelerin Bursa ve Kayseri’de de hayata geçirileceğini bildirdi.
Dönmez, Ayaş TarımGES’in açılışında yaptığı konuşmada, tarım alanlarının Türkiye için oldukça kıymetli olduğunu, söz konusu projenin başarılı olması halinde, Ayaş’taki diğer çiftçilerin de bundan faydalanacağını söyledi.
Benzer projelere Bakanlığın destek vermeye devam edeceğini belirten Dönmez, “ODTÜ-GÜNAM tarafından yürütülen bu proje, üniversite, sanayi ve tarım odaklı olması açısından güzel ve önemli bir proje. Kayseri’de ve Bursa’da da benzer TarımGES projeleri olacak. Türkiye’de girişimci ekosistemi var. Akademi ve girişimci kabiliyeti yüksek. Bölgede örnek bir ülke. Bu özelliklere sahip insanları bir araya getirmek bizim görevimiz.” değerlendirmesinde bulundu.
ODTÜ -GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç Dr. Talat Özden de 30 Haziran itibarıyla TarımGES tesisin tamamlandığını, arazide ise şu ana kadar salatalık, domates, havuç, kırmızı lahana, biber, ıspanak gibi bir çok sebzenin yetiştirildiğini söyledi.
Ayaş Tarım GES’te yükseltilmiş fotovoltaik (PV) güneş panelleri yardımıyla enerji üretimi ve tarımsal faaliyetlerin eş zamanlı yürütülmesi amaçlanıyor.
Toplam 122 kilovat pik (kWp) kurulu güce sahip paneller kullanılarak donatılmış arazide çift yüzlü (bifacial) panel teknolojisinden faydalanıldı. Santral yüksekliği 3,5 metre, panellerin konumlandırılması ise doğu-batı yönelimli, tek eksenli ve güneş takibi olacak şekilde tasarlandı.
3 yorum
SUPER BİR PROJE . TEBRİKLER BİLLİONS .
Daha da güzelini söylüyeyim
Panellerin altına ” toprak tarım” yapalım . Kapalı bir mekan yaratalım .
Su ihtiyacı % 90 azalır, gübre ihtiyacı % 90 azalır ( ama lutfen besin ihtiyuacı ve maliyeti nedir ona bakın )işçilik % 90 azalır , enerji ihtiyacı artar ama güneş panelleri var enerji bedava
Tam bir feasibilite projesi lazım . Lütfen yapın .
Verimsiz topraklarda bu metod super .
Özellikle su ihtiyacı herşeyi değiştirecek . Dikkat dikkat su herşey .
Gübre de neymiş .
Hayret MÖ 2000 yılından beri Mezopotamyadan beri toprağa gönül verdik .
çOK YANLIŞ .
aRTIK SUYA ÖNEM VERELİM . ey MİLLET U Y A N I N . A Ç K A L M A Y I N Y A R I N .
Artık tarım toprakla yapılmıyacak .
Buğday, arpa, mısır, sebze, meyva, pamuk, zeytin, fabrikaları kurulacak .
Tarlada çalışan bir tek allahın kulu kalmıyacak .
Ben görmüyecem tabii .
Ama siz aç kalmak istemiyorsanız
G I D A F A B R İ K A S I KURUN .
bu sistem ile enerji verimliliği önemli ölçüde artmaktadır güneşten daha fazla istifade edilmektedir.