Wood Mackenzie tarafından yapılan analiz kapsamında Çin, 2024’ün başından itibaren güneş modülü tedarik zincirinde küresel kapasitenin yüzde 80’inden fazlasını elinde tutacak. Bunun nedeni kısmen Çin’de üretilen polisilikon, levha ve hücre gibi modüllerin Avrupa veya ABD’den önemli ölçüde daha ucuz olması olarak görülüyor.
Analistlere göre, Çin’in güneş modülü üretme ve tedarik etme kapasitesi 2032 yılına kadar tüm yıllık küresel talebi karşılamaya yeterli olacak. Hindistan’ın 2025 yılına kadar Güneydoğu Asya’yı (SEA) geride bırakarak ikinci en büyük modül üretim bölgesi haline gelmesini beklerken, bu pazarın büyük bir kısmı ABD’ye tedarik sağlayacak.
Çin’de hammadde maliyetlerindeki hızlı düşüş, arz fazlasının neden olduğu pazar rekabetiyle birleştiğinde, modül fiyatları en son üç yıl önce görülen seviyelere yükseldi.
Enflasyon Azaltma Yasası’nın teşvikleri ve sübvansiyonlarıyla ABD hızla kendi PV tedarik zincirini geliştiriyor. Ancak ABD’de levha, hücre veya cam üretimi olmadığından ülkenin yine de ithal hammaddelere bağımlı olması gerekecek.
Güneydoğu Asya fiyata duyarlı bir pazar; yerel talep büyük ölçüde Çin’den ithal edilen düşük fiyatlı bileşenlere ve yerel üretim esas olarak ABD pazarına ihraç ediliyor. Bölgede fabrika inşa eden Çinli şirketler, şu anda SEA kapasitesinin yüzde 64’ünü oluşturan modül üretimiyle, SEA’daki PV tedarik zincirinin gelişimini büyük ölçüde destekledi.
Avrupa’da yerel olarak üretilen modüllerin rekabet gücünün zayıf olması, Avrupalı tedarikçilerin Avrupa Komisyonu’na Çin ürünlerine gümrük vergisi uygulaması çağrısında bulunmasına yol açtı.
Hindistan’da modül maliyetlerinin yüksek olmasının nedenlerinden biri, Hindistan’ın taleplerini karşılamak için ithal güneş pillerine yüzde 25 temel gümrük vergisi uygulaması. Hindistan’ın mevcut üretim kapasitesi iç talebi karşılamaya yetmese de, yüksek kârlı ABD pazarına modül ihraç etmeyi planlıyorlar. Sonuç olarak hükümet, şu anda yüzde 40 olan Çin modüllerindeki temel gümrük vergisini azaltabilir.
Çin, N tipi hücre teknolojisine öncülük ediyor
Analize göre, daralan fiyat farkı ve N tipi modülün verimliliğinin P tipine göre yüzde 1 ile yüzde 3 arasında daha yüksek olması nedeniyle, N tipi modül tercih edilen seçenek haline gelecek.
Çin, küresel olarak açıklanan N tipi hücre kapasitesi artışlarının yüzde 95’ini oluşturuyor. Denizaşırı ülkeler mevcut PERC kapasitelerini genişletmeyi planlarken Çin, yurt içi ve yurt dışı üretim ilerlemeleri arasındaki açığı genişletecek hızlı bir teknoloji yükseltmesine girişiyor. Bu boşluk, Çin modüllerini denizaşırı pazarlarda üretilenlere göre daha rekabetçi hale getirecek.
Analiz, artan arz fazlası koşulları kârı daha da daraltacak olsa da çevik, entegre bir üretici için hala bazı fırsatlar var olduğuna dikkat çekiyor. Yalnızca modül üreten üreticiler için mevcut sınırlı kâr marjları, daha fazla düşüşe yer olmadığı anlamına geliyor ve bu da dikey olarak entegre olan üreticilere avantaj sağlıyor. Yalnızca modül üreten bazı üreticiler zararına sipariş almaya, kapasiteyi düşürmeye ve hatta kapanmaya zorlanacak. Ancak dikey olarak entegre olmuş üreticiler pazar payı kazanmak için yine de fiyatları düşürebilirler.