Clean Energy Wire haberine göre, Almanya Ekonomi Bakanlığı, Alman hükümetinin hidrojeni ülke geneline ve komşularına taşımak için 9 bin 700 kilometre uzunluğunda bir boru hattı ağının inşasını desteklediğini söyledi. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 2032 yılına kadar inşa edilecek olan “hidrojen çekirdek şebekesini” Almanya’nın ünlü otoyol altyapısına (Autobahn) benzetti. Şebeke, hidrojenin üretildiği veya ithal edildiği, örneğin Norveç veya Akdeniz’den gelen büyük besleme yerlerini, sanayi bölgelerindeki taleple birleştirecek. Daha sonraki bir aşamada bir dağıtım şebekesi planlanacak. Habeck, “Şimdi elimizde olmayan bir enerji kaynağı için bir şebeke inşa etmemiz gerekiyor” dedi. Almanya’nın bu konuda Avrupa’da öncü olduğunu söyledi. Ancak böyle bir çabanın tercihen özel olarak finanse edilmesi gerektiğini söyledi.
FNB Gas Gaz İletim Şebekesi İşletmecisi Birliği Başkanı Thomas Gößmann, “hidrojen çekirdek şebekesini” inşa etmek için 19,8 milyar avroluk yatırımın gerekli olacağını söyledi. Bunların 2032 yılına kadar yapılması gerekiyordu, ancak operatörlerin önemli miktarda hidrojen taşımasından elde ettiği gelirler ancak yavaş yavaş artacaktı. Gößmann, ağın sıfırdan inşa edilmesinin gerekmediğini de sözlerine ekledi. Bunun yerine boru hatlarının yaklaşık yüzde 60’ı mevcut doğal gaz borularından oluşacak. Yatırımları desteklemek amacıyla Alman devleti, kullanıcıların şebeke ücretlerini sınırlamak için kullanılacak bir “amortisman hesabı” oluşturacak. Hükümet, artan şebeke kullanımı dikkate alınarak hesabın en geç 2055 yılına kadar dengeleneceğini varsayıyor. O zamana kadar hala bir açık varsa, büyük kısmı devlet ödeyecek, şebeke operatörleri ise yüzde 24’e kadar katkıda bulunmak zorunda kalacak.
Almanya’nın çekirdek şebekesinin inşaatının 2024 yılında başlaması planlanıyor ve hükümet, enerji üretimi sırasında Almanya’nın yerli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalat altyapısının inşasını hızlandırmak için getirilen mevzuata benzer şekilde planlama ve izinleri hızlandıracak bir yasa çıkarmayı planlıyor. Başlangıçta hidrojenin taşınması için kapasite fazlası olacaktır. Habeck, çekirdek şebekeye yönelik planların 2030 yılına kadar öngörülen talebi yaklaşık iki kat aştığını, dolayısıyla “geleceği planlıyoruz” dedi. Planlar her iki yılda bir değerlendirilecek ve uyarlanacaktır. Habeck, Almanya’nın ihtiyaç duyduğu hidrojenin yüzde 30-50’sini kendisinin üreteceğini, geri kalanını ise ithal edeceğini söyledi.
Plan, tüm komşu ülkelerle karaya dayalı ara bağlantıların kurulmasını içeriyor. Almanya ayrıca Kuzey Denizi altındaki hidrojen boru hatları projelerine de katılıyor .