Bertelsmann Stiftung’un AB Uyumunu Güçlendirme Raporu, kırsal bölgelerin yenilenebilir enerjiden özellikle fayda sağladığı, kentsel bölgelerin ise zorluklarla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
Rapor, enerji geçişinin tüm bölgelerin yararına gerçekleşmesi gerekiyorsa, Avrupa uyum politikasının bu nedenle eskisinden daha geniş düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Rapora göre, Almanya, Avusturya, Kuzey İtalya ve İskandinavya’yı da içeren Orta Avrupa’daki bölgeler, kişi başına düşen GSYİH ile ölçülen en yüksek ekonomik kalkınma seviyelerine sahip olurken, Doğu Avrupa ve Güney Avrupa’daki bölgeler nispeten düşük bir seviyeye sahip.Sera gazı yoğunluğu özellikle Doğu ve Güney Avrupa bölgelerinde yüksektir. Bu, bu bölgelerin karbondan arınma ve iklim nötrlüğüne yönelik daha büyük zorluklarla dolu başka bir yolda ilerlemesi gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda, bu bölgelerin çoğunda yüksek düzeyde güneşlenme saatleri ve rüzgâr pencereleri bulunuyor; bu da diğer faktörlerle birlikte yenilenebilir enerji üretimi için yüksek potansiyel anlamına geliyor.
Çalışma elektrik, ısı ve ulaşım için enerji geçişinin karmaşıklıklarını araştırırken, fosil enerjinin aşamalı olarak ortadan kaldırılmasının, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasının ve buna bağlı olarak enerji sistemindeki dönüşümün (özellikle iletim ağlarının dönüşümü ve depolama seçeneklerinin genişletilmesinin) Avrupa’daki bölgesel ekonomileri nasıl etkilediğini analiz ediyor.
Sonuçlara göre, çevredeki bölgelerin bazı durumlarda önemli ölçüde fayda sağlayacak konumda olduğunu gösteriyor. Fransa’nın orta kesimindeki kırsal bölgeler, Doğu Avrupa’nın çevre bölgeleri ve Kuzey ve Baltık Denizi kıyılarındaki bölgeler, zengin rüzgâr enerjisi potansiyellerinden özellikle yararlanmaktadır. Benzer şekilde, güney İtalya, Yunanistan ve İspanya’nın Akdeniz bölgeleri de güneş enerjisi potansiyellerinden özellikle yararlanabilir. Buna karşılık, Alpler çevresindeki ve kuzeydeki bölgelerde enerji geçişinin bir sonucu olarak ekonomik aksaklıklar yaşanması beklenmelidir.
Bir bölgenin fayda sağlayıp sağlamayacağını belirleyen unsur, ekonomik yapısı ve yenilenebilir enerji üretim potansiyelidir. Senaryo, sanayinin yenilenebilir enerjiye geçişten önemli ölçüde yararlanabileceği daha az gelişmiş kırsal bölgeler için özellikle avantajlıdır. Yenilenebilir enerji üretimi için büyük potansiyellerinden yararlanmak ek ekonomik teşvik getiriyor. Mutlak anlamda enerji ihtiyacı daha yüksek olan kentsel bölgeler burada dezavantajlı durumda. Bu koşullar kentsel bölgelerde yenilenebilir enerji için nispeten daha yüksek maliyetlere yol açmaktadır.
Rapora göre, enerji geçişinin Avrupa’daki ekonomik uyum üzerinde etkisi bukunuyor. Buna göre, ekonomik kalkınma düzeyi ile enerji geçişinin etkileri arasında açık bir bağlantı ortaya çıkıyor: Bugün bir bölge ne kadar gelişmişse, olumlu etkiler de o kadar az oluyor. Birçoğu kırsal olan, ekonomik açıdan daha zayıf bölgeler enerji geçişinden en fazla fayda sağlıyor. Çoğunlukla şehirler olmak üzere ekonomik açıdan en güçlü bölgeler için olumsuz etkilerle karşılaşılıyor. Enerji geçişi bu nedenle Avrupa bölgeleri arasındaki ekonomik dengesizliklerin azalmasına yol açabilir, ancak tam tersi koşullar altında: kırsal bölgeler yetişirken kentsel bölgeler gerileme yaşıyor.