“2023’te NDC’ler ve Yenilenebilir Enerji Hedefleri: 2030’a kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmak” başlıklı rapor, Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütler olan Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılarda (NDC’ler) ana hatlarıyla belirtilen mevcut yenilenebilir enerji hedeflerinin, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.
NDC’ler yetersiz kalıyor: NDC’ler kapsamındaki yenilenebilir enerji hedefleri, yalnızca küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için yetersiz değil, aynı zamanda ülkelerin halihazırda ulusal politika ve planlarında taahhüt ettiklerinin de gerisinde kalıyor.
Üç katına çıkma ihtiyacı var: COP28 hedefine ulaşmak için, küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin 2022’de 3 TW’tan 2030’a kadar üç katına çıkıp 9,4 TW’ye çıkması gerekecek. Şu anda NDC’ler bu devasa genişlemeyi başarmanın çok gerisinde kalıyor.
G20’nin sorumluluğu: G20 ülkeleri, önemli kaynak tabanları ve emisyon çıktılarıyla çok önemli bir role sahiptir. IRENA’nın 1,5°C yoluna göre, yalnızca G20 ülkelerinin yenilenebilir enerji kapasitelerini 2030 yılına kadar en az 6,4 TW artırmaları gerekecek.
Acil politika revizyonları: Ülkeler, NDC’lerini 1,5°C hedefi ve COP28 taahhütleriyle uyumlu, çok daha iddialı yenilenebilir enerji hedefleriyle revize etmelidir.
Etkinleştirici ortam: Hükümetler, yenilenebilir enerji dağıtımını hızlandırmak için hedefli düzenlemeler, mali teşvikler ve altyapı geliştirme yoluyla elverişli politika ortamları yaratmalıdır.
İşbirliği çok önemli: Adil ve hakkaniyetli bir enerji geçişi sağlamak için, özellikle gelişmekte olan ülkelerin teknoloji transferi ve mali yardımla desteklenmesi konusunda uluslararası işbirliğinin arttırılması büyük önem taşıyor.
IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera, “Kademeli değişimin zamanı bitti. Yenilenebilir enerji dağıtımında önemli bir sıçramaya ihtiyacımız var ve bu, NDC’lerin cesur hedefler ve somut eylem planlarıyla revize edilmesiyle başlıyor. COP28’de bir araya gelen liderlerin, hedef uçurumunu kapatmak ve dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen sürdürülebilir bir geleceğe doğru yola koymak için gerekli siyasi iradeyi göstermeleri gerekiyor.”
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında Küresel Karbonsuzlaşmayı Hızlandırma girişimi kapsamında 118 ülke küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 itibarıyla üç katına ve enerji verimliliğindeki ilerleme hızını iki katına çıkarmayı taahhüt etmişti.