NREL, Duke Üniversitesi, Solar Unsoiled, İspanya’daki Jaén Üniversitesi ve Roma Sapienza Üniversitesi’nden uzmanları tarafından yapılan çalışma, yağmurun tek başına güneş panellerini etkili bir şekilde temizleyemeyeceğini gösterdi.
Kuzey Carolina’daki beş güneş enerjisi tesisinde farklı polenleri inceleyen araştırmacılar, selvi, ardıç, çam ve meşe gibi ağaç türlerinden gelen polenlerin güneş panellerine yapışma konusunda özellikle inatçı olduğunu keşfettiler.
Çalışmada, polenlerin yoğun olduğu sezonlarda polen türlerindeki değişiklikler, güneş paneli verimliliğinde yüzde 15’e kadar azalmaya neden oldu. Yağmurda temizlenemeyen paneller yıllık yaklaşık yüzde 10 üretim kaybına uğrarken, yağmurdan sonrası yapılan temizlik ile paneller, yüzde 5 ila yüzde 11 arasında bir performans artışı gösterdi.
Araştırmacılar, polen türleri ve yoğunlukları bölgelere göre farklılık gösterdiğinden bu veri setinin ülke çapında evrensel olarak uygulanabilir olmadığını ifade ettiler.
Bu çalışmada, bahar aylarında alanları etkileyen baskın tür ağaç poleniydi ve güneş enerjisi üretimini önemli ölçüde etkiledi. Araştırmacılar, yaz sonuna doğru zirveye çıkan çimen ve yabani ot polenlerinin, ağaç polenlerinden farklı olarak güneş panellerindeki en yüksek kirlilik kaybıyla ilişkili olmadığını gözlemledi.
Araştırmacılar konuyu daha derinlemesine anlamak için araştırmalarına devam edeceklerini belirtirlerken, farklı ağaçlardan gelen polen parçacıklarının, tanelerin boyutu ve şekli, yapıştıkları yüzeylerin doğası, bileşim özellikleri ve bağıl nem ve rüzgâr desenleri gibi çevresel koşullar gibi faktörlerden etkilenen, farklı yapışma seviyelerine sahip olduğunu belirttiler.
1 yorum
Güneş paneli temizlikleri düzenli olarak yapılıp drenaj klipsleri kullanılmalıdır. Aksi halde panellerin ömürleri azalıp verimleri düşmektedir.