Türkiye’nin Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda belediyeleri ilgilendiren hedefler belirlendi.
Belediye hizmetlerinde enerji verimliliğinin artırılması kapsamında, belediye hizmetlerinde zorunlu enerji verimliliği etütleri yaptırılması ve önlemlerin uygulanması sağlanacağı ifade edildi.
Büyükşehir belediyeleri ile nüfusça büyük il ve ilçe belediyeleri öncelikli olmak üzere belediyelerin ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi almaları ve teknik kapasite geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütüleceği belirtilirken, yerel yönetimlerin enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerjiye yönelik projelerine, talepte bulunulması ve finansal kaynakların elvermesi halinde İLBANK tarafından destek sağlanacağı açıklandı.
Plan kapsamında merkezi ve bölgesel ısıtma/soğutma sistemlerinin kullanımının özendirilmesine ilişkin öneriler de bulunuyor. Bu kapsamda yeni ve mevcut binalar ve yerleşim birimleri için verimli ısıtma-soğutma odaklı teşvik programları araştırılması ve bölgesel ısıtma sistemlerinde varsa bölgede bulunan jeotermal potansiyelden ve sanayi ve güç üretim tesisi kaynaklı atık ısılardan azami ölçüde faydalanılacak.
Yerel yönetimlerle gerçekleştirilecek işbirliği programları kapsamında ısı haritalandırılması çalışmalarının yürütülmesi ve yeni yerleşim bölgelerinde düşük karbonlu ve enerji verimli bölgesel ısıtma ve soğutma sistemlerinin yaygınlaştırılması planlanırken, sıcak iklim bölgelerinde verimli ve düşük emisyonlu soğutma sistemleri yaygınlaştırılarak merkezi soğutma imkanları da değerlendirilecek.
Genel aydınlatmada LED kullanımı yaygınlaştırılması ve aydınlatmadaki enerji verimliliği projelerinin EPS ile uygulanmasının özendirileceği de planda yer alanlar arasında.
Kent içi ulaşımda mikro-mobilitenin geliştirilmesi kapsamında şehirlerin ulaşım ana planlarının, sürdürülebilir kent anlayışı temelinde bisiklet ve yaya yolları altyapısını dâhil edecek şekilde hazırlanacağı ifade edildi.
Bisiklet kullanımının sağlık ve çevrenin korunmasındaki önemi konusunda en iyi uygulama örnekleri tanıtılarak farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda ortak araç kullanımı (carpooling), yeni teknolojilerin yaygınlaştırılması, hızlı (tahsisli) hat ve alternatif ulaşım yöntemlerinin özendirilmesi planlanıyor.
Planda, şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturulması bu bölgelere büyük tonajlı araçların ve/veya otomobillerin girmesini sınırlayan caydırıcı önlemler alınması ifade edilirken, belediyeler tarafından toplu ulaşım amacıyla alınacak yeni otobüslerde yaşam döngüsü maliyet analizi yapılarak elektrikli otobüslerin önceliklendirileceği belirtiliyor.