NewYork Times’da yayınlanan ve Nature Geoscience’daki bir çalışmaya dayandırılan habere göre, nadir toprak elementeleri eski cep telefonlarından ve diğer atıklardan geri kazanılmasının talebin karşılanmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, eski elektronik ürünlerdeki nadir toprak metallerinin yalnızca yüzde 1’inin şu anda yeniden kullanıldığını veya geri dönüştürüldüğünü tahmin ediyor.
Çin ve Hollanda’daki araştırmacılar tarafından yapılan araştırmaya göre, eski cep telefonları, sabit diskler, elektrik motorları ve türbinlerdeki nadir toprak metallerinin yeniden kullanılmasının veya geri dönüştürülmesinin Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa’daki metal talebinin 2050 yılına kadar yüzde 40’ını karşılayabileceğini tahmin ediyor.
Çin Bilimler Akademisi Kentsel Çevre Enstitüsü’nden araştırmacı ve makalenin baş yazarı Peng Wang, hâlihazırda çıkarılmış nadir topraklardan yararlanabilmenin, küresel ısınmayı tetikleyen fosil yakıtların yakılmasından yenilenebilir enerjiye geçişin bir başka avantajı olacağını söyledi. Çalışmada, ‘tükenen ve tüketildikten sonra kalıcı olarak kaybolan fosil yakıtların aksine, nadir toprakların alternatif bir kaynak olarak ‘geri kazanılabilir’ olduğu belirtildi.
Araştırmacılar, nadir toprakların yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesinin bunu nasıl değiştirebileceğini tahmin etmek için kullandıkları modellemede, ABD, Avrupa Birliği ve Japonya’nın eninde sonunda eski elektroniklerinde ve diğer ürünlerinde, dünya madenciliğiyle bulduklarının çok ötesinde nadir toprak stokları biriktirebileceklerini buldu.
Araştırmacılar, modellemelerine dayanarak, küresel olarak yeniden kullanım ve geri dönüşümün, rüzgâr türbinlerinde kullanılan nadir bir toprak elementi olan neodimyum madenciliği ihtiyacını, normal iş temposuna kıyasla 2050 yılında yüzde 60 oranında azaltabileceğini öngördü. Haberde rüzgâr türbinlerinde de kullanılan disprosyum için bu rakamın yüzde 67 olarak belirtildi.
Araştırmacılar fırsatın olduğunu ancak büyük zorlukların hala devam ettiğini belirterek, geri dönüşüm tekniklerini geliştirmek için çalışıldığını ifade etti.