BloombergNEF, yıllık ‘Enerji dönüşümü yatırım trendleri’ raporuna göre, enerji depolamaya yapılan yatırım miktarı 2023 yılında dünya çapında hızla artarken, net sıfıra ulaşmak için 2030 yılına kadar temiz enerji teknolojileri arasında en büyük harcama payının pil üretimine verilmesi gerekecek.
Araştırma ve analize göre, enerji depolamaya yapılan yatırımın bu on yılın geri kalanında neredeyse üç kat hızla artarak yıllık yaklaşık 93 milyar ABD dolarına ulaşması gerekirken, yenilenebilir enerji yatırımlarının her yıl ortalama iki kattan fazla artarak 1.317 milyar ABD dolarına ulaşması gerekiyor.
BloombergNEF’in (BNEF) Küresel Lityum-İyon Pil Tedarik Zinciri Sıralamasında Kanada, Çin’i ve 30 ülkeyi geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Bu, Çin’in ilk kez bir numaralı pozisyona sahip olmadığı olarak görülürken, Kanada’nın istikrarlı üretim ve üretim ilerlemeleri ile güçlü ESG yeterlilikleri, geleceğin akü tedarik zincirlerini oluşturmada lider olmasına yardımcı olduğu belirtiliyor.
Çin hâlâ en güçlü yerleşik tedarik zincirine sahip olsa da, lityum iyon pillerin yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilirliğin artan önemi, bölgenin uzun vadede tedarik zincirine fayda sağlamak amacıyla ESG sorunlarının üstesinden gelmek için daha proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerektiği anlamına geliyor.
Sıralamaya göre genel olarak, Kuzey Amerika’nın tedarik zinciri, güçlü politika kararlılığı ve uygulaması nedeniyle mükemmel bir performans sergilerken; Kanada ve ABD ilk üç sıradan ikisini elinde tutuyor. BNEF tarafından değerlendirilen tüm tedarik zinciri kategorilerinde ilerleme kaydeden tek ülke olan Meksika, sıralamada bir şekilde dokuz sıra yükselerek 19. sıraya yerleşti. Mevcut madencilik ve otomotiv faaliyetleri iyi bir başlangıç noktası olsa da yerli elektrikli araç endüstrisini büyütmek ülke için zor olacak. ABD IRA, elektrikli araç ve enerji depolama sektörleri söz konusu olduğunda Meksika’nın beklentilerini artırmada çok önemli bir rol oynadı, ancak hükümetin bu iyileştirmeleri sürdürülebilir kılmak için yeni gelişen sektörü aktif olarak desteklemesi gerekecek.
BNEF’in Metal ve Madencilik Başkanı Kwasi Ampofo, “Ekipman fabrikaları ve pil metalleri üretimi de dahil olmak üzere temiz enerji tedarik zincirine yapılan küresel yatırım, bu yıl 135 milyar dolar ile yeni bir rekora ulaştı. Bununla birlikte, ABD ve AB’deki dış politika çabaları uluslararası şirketlerin Çin gibi büyük pazarlarda faaliyet göstermesini zorlaştırmaya devam ettiğinden, ticari ilişkiler 2024’te izlenmesi ilginç bir faktör olacak.” dedi.
Ayrıca sıralamada yer alan tüm Afrika ülkeleri (Güney Afrika, Fas ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti) üretime yönelik varlıklarını geliştirdi. Zengin maden yataklarındaki fırsatın farkına varan Afrika ülkeleri, madencilik sektörlerini genişletmek ve yeni üretim tesisleri kurmak için küresel ortaklarla birlikte çalıştı. Yerel tedarik zincirlerinin ortaya çıkabilmesini sağlamak için bölgedeki ülkelerin, malzeme değer zincirlerinde metal rafinasyonu ve pil öncüleri gibi katma değerli adımları en üst düzeye çıkarmaya devam etmesi gerekiyor.
Geçen yıla kıyasla en fazla gelişme Güney ve Güneydoğu Asya’da görülürken, Hindistan ve Endonezya tedarik zinciri büyümesinde başı çekiyor. Daha önce duyurulan projelerin yıl boyunca devreye alınmasıyla birlikte bölgedeki ivmenin devam etmesi ve küresel tedarik zincirinde bir düzenlemeye yol açması bekleniyor.
BNEF Metal ve Madencilik Sorumlusu Ellie Gomes-Callus şunları söyledi: “Hedeflenen tedarik zinciri yol haritalarının hızlı gelişimi, gelişmekte olan ekonomilerin dördüncü edisyonumuzda sıralamalarda yer almasına yardımcı oldu. Ancak bu ulusların tam potansiyellerini ortaya çıkarabilmeleri için ivmeyi korumaları hayati önem taşıyor.”