310
Rüzgâr enerjisinin, hem Azerbaycan’ın hem de daha geniş Hazar bölgesinin enerji geçişinde kritik bir rol oynayacağı belirtilirken, WindEurope ve Azerbaycan Yenilenebilir Enerji Ajansı arasındaki işbirliği sayesinde taraflar, bölgedeki geniş kara ve deniz rüzgâr potansiyelinden yararlanmayı ve yenilenebilir kapasitenin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması küresel hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Mutabakat anlaşması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı alanda işbirliği yapmayı içeriyor:
- Rekabet kriterlerinin oluşturulması, yalnızca fiyatı değil aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunması, siber güvenlik ve istihdam yaratma gibi alanlardaki katma değeri de dikkate alan niteliksel kriterlerin kullanımını içermektedir.
- Denizcilik mekânsal planlamasının ve şebeke gelişiminin açık deniz rüzgâr gelişimi için hayati önem taşıdığının anlaşılması
- Yeni rüzgâr santrallerinin verimli bir şekilde inşa edilmesini sağlamak için izin süreçlerinin basitleştirilmesi.
- Rüzgâr enerjisi bileşenlerinin tedariki. Bu özellikle rüzgâr enerjisi bileşenlerinin yerel ve Avrupa kaynaklarından teminine yönelik fırsatlar için geçerlidir.
- Rüzgâr enerjisi dağıtımı ve elektrik şebekesi ara bağlantıları için en iyi uygulamaların ve bilgilerin paylaşılması.
- Elektrik akışını optimize etmek için Avrupalı elektrik alıcılarının Azerbaycan’da üretilen rüzgâr enerjisine bağlanması.
- Hazar-AB Yeşil Enerji Koridoru’nun geliştirilmesi. Azerbaycan’dan Gürcistan, Romanya ve Macaristan’a kablo döşenerek Azeri elektrik şebekesini daha uzaktaki Avrupa şebekesine bağlayacak bir elektrik ara bağlantısının geliştirilmesi konusunda daha fazla işbirliği yapılacak.