Euronews’te yayınlanan habere göre, Euronews-Ipsos tarafından yapılan özel bir anket, Avrupalı seçmenlerin yarısından fazlasının iklim değişikliğiyle mücadelenin bir öncelik olduğuna inandığını gösterdi. Yüzde 32’lik bir kesim bunun önemli olduğunu ancak öncelik olmadığını belirtirken, yüzde 16’sı iklim değişikliğiyle mücadelenin ikincil bir konu olduğuna inanıyor.
18 ülkeden 25 bin 916 kişiyle yapılan görüşmelerde, katılımcıların yüzde 52’si iklim değişikliğiyle mücadelenin bir öncelik olduğuna inanıyor. Danimarka (yüzde 69), Portekiz (yüzde 67) ve İsveç (yüzde 62), iklim değişikliğini öncelikli olarak en yüksek oranda gören ülkeler olurken, Danimarka’da yüzde 23, Portekiz’de yüzde 28 ve İsveç’te yüzde 26’lık bir kesim bunun önemli olduğunu ancak öncelik olmadığını düşünüyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya, iklim değişikliğinin AB için bir öncelik olduğuna inananların en düşük yüzdesine sahip oldu. Yine de bu üç ülkedeki insanların üçte birinden biraz fazlası (yüzde 34) bunu bir öncelik olarak görüyor. Yalnızca Polonya’da iklim değişikliğiyle mücadelenin ikincil bir konu olduğuna inanan önemli bir kesim (yüzde 35) vardı. Diğer tüm ülkelerde insanların dörtte birinden azı bu görüşe sahip.
Erkeklerin yüzde 49’una kıyasla kadınların yüzde 55’i iklim değişikliğiyle mücadelenin öncelikli olduğunu söyleme olasılığının biraz daha yüksek olduğunu belirtti.
Anket aynı zamanda yaşın, insanların iklim eylemine bakış açısının önemli bir göstergesi olmadığını da gösteriyor. Tüm yaş gruplarındaki insanların yaklaşık yarısı bu konunun bir öncelik olduğunu söyledi ve kabaca üçte biri bunun önemli olduğuna inanıyor.
Genel olarak seçmenlerin yalnızca yüzde 32’si AB’nin son birkaç yılda çevrenin korunması konusunda olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor. Romanya’da yanıt verenlerin neredeyse yarısı (yüzde 48) AB’nin olumlu bir etkisi olduğunu söyleyerek en yüksek onay oranına sahip oldu. Portekiz (yüzde 47) ve Finlandiya’daki (yüzde 45) seçmenler de benzer görüşteydi. Fransa’da halkın yalnızca yüzde 23’ü AB’nin çevrenin korunması konusunda olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor. Yüzde 38’i bu konuda tarafsızdı ve yüzde 39’u AB’nin olumsuz bir etkisi olduğuna inanıyor; bu, 18 ülkenin tamamında en yüksek oran. Hollanda’da ankete katılanların dörtte birinin AB’nin çevre eylemi hakkında olumlu görüşe sahip olması nedeniyle katılımcılar pek de emin değiller.