Enerji yoksulluğunun Avrupa’da büyük ölçüde keşfedilmemiş bir yönü, kentsel bağlamlara göre daha yaygın olmasına rağmen sınırlı ilgi gören kırsal enerji yoksulluğu. Buna ek olarak, temiz ve adil bir geçiş arayışında, kırsal nüfusun yoksulluk ve sosyal dışlanmayla karşı karşıya kalma riski çok daha yüksek olmasına rağmen, Avrupa’daki kırsal alanlar genellikle geride kalıyor. Bu olgu özellikle nüfusların enerji yoksulluğuna daha duyarlı olduğu Orta ve Doğu Avrupa, Güney Doğu Avrupa ve Güney Avrupa ülkelerinde belirgin.
Bu çerçevede, RENOVERTY projesi yakın zamanda bu açığı kapatmak ve kırsal ve kentsel çevredeki enerji yoksulluğuna ilişkin çerçeveyi geliştirmek amacıyla çok adımlı bir yaklaşımı izleyen yeni bir rapor yayınladı.
Rapor aşağıdakilerden oluşuyor:
- Kırsal ve kentsel alanlardaki enerji yoksulluğu araştırmaları ve politikalarına ilişkin mevcut bilgi ve uygulamaları gözden geçiren 80’den fazla ilgili bilimsel ve gri literatür kaynağının yer aldığı kapsamlı masa başı araştırmasının özeti.
- Hassas kırsal ve kentsel alanlarda enerji verimliliği politikalarının uygulanmasına yönelik mevcut ihtiyaçlar, engeller ve önerilen çözümler hakkında daha geniş bir anlayış elde etmek için ilgili paydaşlara yönelik çevrimiçi bir anket.
- Enerji yoksulluğuna daha fazla maruz kalan alanları belirlemek ve enerji ve ulaşım yoksulluğundan etkilenenlerin deneyimlerine ilişkin bir tahmin sunmak için pratik bir araç sağlamak üzere Bileşik Enerji ve Ulaşım Yoksulluğu Göstergesinin (CEPTI) geliştirilmesi.
Avrupa’nın kırsal ve kentsel bölgelerinde bulunan konutların farklı özelliklerini belirlemek amacıyla RENOVERTY’nin pilot bölgelerinde gerçekleştirilen bir dizi enerji denetimi. Belge, Avrupa Birliği’ndeki (AB) kırsal enerji yoksulluğunun sağlam, bütünsel ve güncel bir çerçevesini sağlamayı amaçlayan RENOVERTY faaliyetlerinin ana sonuçlarını sunmaktadır. Bu bilgiler, ilgili paydaşları enerji verimliliği ve enerji yoksulluğu söz konusu olduğunda kırsal alanların spesifik özellikleri hakkında bilgilendirir ve projenin enerji verimliliği alımını artırmayı ve kırsal bağlamlarda enerji yoksulluğunu ele almayı amaçlayan sonraki faaliyetlerine yardımcı olur.