RenewableUK tarafından yayınlanan Yenilenebilir Kaynaklardan En İyi Şekilde Yararlanmak: Entegre Bir Enerji Sistemini Hızlandırmada Karada Ortak Yerleşimin Rolü başlıklı rapor, enerji depolama ve yeşil hidrojen projelerinin ortaklaşa geliştirilmesini teşvik etmek için mali destek mekanizmaları sağlanması gerektiğini konusunu ortaya koyuyor. Bu, yıllarca kuyrukta beklemek zorunda kalmadan, halihazırda planlama izni olan ve mevcut şebeke bağlantılarını paylaşan rüzgâr ve güneş enerjisi sahaları üzerine inşa edilebilecekleri anlamına geliyor.
Güneş enerjisi projelerinin pil depolamayla birlikte konumlandırılması, pil projelerinin inşa edilmesi ve çalıştırılmasının maliyetini yüzde 50 oranında azaltabilir. Carbon Trust’ın kümülatif araştırması, depolamalı daha esnek bir enerji sisteminin etkinleştirilmesinin, Birleşik Krallık’ta 2050 yılına kadar elektrik sistemi maliyetlerinde yılda 16,7 milyar sterline kadar tasarruf sağlayacağını ve sonuçta fatura ödeyenlere fayda sağlayacağını öne sürüyor.
RenewableUK’ın EnergyPulse veri tabanı, şu anda Birleşik Krallık’taki rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin yalnızca yüzde 12’sinin piller veya hidrojen elektrolizörleri ile aynı yerde bulunduğunu gösteriyor ancak rapor eğer doğru politika çerçevesi uygulamaya konulursa, elektrik talebinde beklenen artışı karşılamak için önümüzdeki yıllarda artış potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.
Rapor, Ulusal Şebeke ESO’sunun,yeni yatırımları teşvik etmek için ortak yerleşimin net sıfır sistemine sunduğu esnekliğin değerini belirlemesi ve ölçmesi çağrısında bulunuyor. Bu geniş kapsamlı tedbirler arasında, planlama yetkililerine projeleri öne çıkarmaları için yeni ve kolaylaştırılmış rehberlik sağlanması ve kararların daha hızlı alınmasını sağlamak için planlama organlarına daha iyi kaynak sağlanması da yer alıyor.
Raporun yazarı RenewableUK Kıdemli Politika Analisti Yonna Vitanova şunları söyledi: “Modern enerji sistemimizde depolama yeterince değerlendirilmiyor. Yenilikçi temiz teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak, insanların elektrik faturalarını düşürmek ve Britanya’nın enerji güvenliğini artırmak istiyorsak bu durumun değişmesi gerekiyor. Rüzgâr ve güneş santrallerinin yanında yer alan, çok ihtiyaç duyulan enerji depolama projelerinin büyümesi, şu anda farklı bir çağda hazırlanan eski politikalar ve düzenlemeler tarafından engelleniyor. Planlama politikaları, şebeke ve pazar düzenlemeleri genelinde tutarlı bir şekilde uygulanan ortak yerleşimin açık bir tanımı bile yoktur; bu, ortak konumlu projelerin yayılma hızını engelleyen faktörlerden biridir. Yenilenebilir enerji geliştiricileri ortak yerleşimi iş planlarına daha kolay dahil edebilmeli, ortak yerleşimli projelerin sisteme ve sonuçta tüketicilere sağlayabileceği faydaları ortaya çıkarmak için daha net kurallar ve düzenlemeler uygulamaya koyulmalı. Bu raporun gösterdiği gibi, ortak yerleşimin önündeki mevcut engellerin üstesinden gelerek daha esnek bir sistem oluşturmak, koordineli bir çaba ve pazarları, şebekeyi, planlamayı ve teknik engelleri aşan bütünsel bir stratejiyi gerektirecektir. Her ne kadar bu zorlayıcı olsa da, sonuçta elektrik sistemi maliyetlerini azaltarak uzun vadede fatura ödeyenlere fayda sağlayacak.”