Avrupa’nın 2030 ve 2050 iklim hedeflerine ulaşmasını desteklemek için önemli miktarda temiz enerji teknolojisine ihtiyaç var. Avrupa bu teknolojileri büyük ölçüde ithal ediyor ve AB üyesi olmayan birçok ülke temiz enerji üretim kapasitelerini genişletme çabalarını hızlandırdı.
Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu tarafından gayri resmi olarak kabul edilen “Net-Sıfır Endüstri Yasası”, Avrupa’nın Ulusal Enerji ve İklim Planlarına (NECP’ler) dayalı olarak 2030 yılına kadar yıllık dağıtım ihtiyaçlarının yüzde 40’ını net sıfır teknolojilerden üretmesi ve bu teknolojiler için küresel pazar değerinin yüzde 15’ini yakalamak için bir hedef belirliyor. Desteklenecek teknolojiler arasında tüm yenilenebilir teknolojiler, nükleer, endüstriyel karbondan arındırma, şebeke, enerji depolama teknolojileri ve biyoteknoloji yer alıyor. Kanun, kapsam ve çıktılarına bağlı olarak izin verilecek projeler için maksimum zaman çizelgelerini belirleyerek izin verme sürecini basitleştirecek. Anlaşma, çevresel değerlendirmeler için kanıt toplamanın bir kısmını üye devletlere devrederek izin sürecini hızlandıran “Net-Sıfır Hızlanma Vadileri” girişimlerinin oluşturulmasını öngörüyor.
Hane halklarının ve tüketicilerin güneş panelleri ve ısı pompaları gibi teknolojilere daha hızlı geçiş yapmasını amaçlayan ulusal destek programlarında sürdürülebilirlik ve dayanıklılık kriterlerinin dikkate alınması gerekecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımına yönelik kamu ihale prosedürleri ve açık artırmalar da, Komisyon tarafından tanımlanacak koşullar altında ve üye devlette yılda ihale edilen hacmin en az yüzde 30’u veya alternatif olarak en fazla yüzde 30 oranında bu kriterleri karşılamalıdır. Ülke başına yılda 6 GW açık artırmaya çıkıyor.
Yasa, 121’e karşı 361 oyla, 45 çekimserle kabul edildi. Artık yasalaşabilmesi için Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekecek.