Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) küresel olarak tüm enerji türlerine yapılan yatırım miktarını inceleyen Dünya Enerji Yatırımı Raporu’nun yıllık güncellemesi yayınlandı.
Raporda öne çıkanlara göre, dünya şu anda temiz enerjiye fosil yakıtlara yaptığının neredeyse iki katı yatırım yapıyor ve dünya çapında toplam enerji yatırımının 2024 yılında ilk kez 3 trilyon doları aşması bekleniyor. Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebekeler, depolama, düşük emisyonlu yakıtlar, verimlilik iyileştirmeleri ve ısı pompaları dahil olmak üzere temiz teknolojilere 2 trilyon dolar harcanırken, geri kalan 1 trilyon doların biraz üzerinde bir miktar kömür, gaz ve petrole gidecek.
Rapora göre, yatırımlarda büyük dengesizlikler bulunurken, Çin dışındaki Yükselen Piyasa ve Gelişmekte Olan Ekonomiler, küresel temiz enerji harcamalarının yalnızca yaklaşık yüzde15’ini oluşturuyor. Fotovoltaik güneş (PV) teknolojisine yapılan enerji sektörü yatırımının 2024 yılında 500 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
2023’te yenilenebilir enerji ve şebekelere yapılan yatırımların toplamı ilk kez fosil yakıtlara harcanan miktarı geçti. 2015’te temiz enerjinin hız kesmeyen fosil yakıt enerji yatırımlarına oranı yaklaşık 2 katı olurken, 2024 yılında bu oranın 10 katına ulaşması bekleniyor.
Yenilenebilir enerjilerin entegrasyonu ve mevcut altyapının iyileştirilmesi, şebeke ve depolama harcamalarında bir toparlanmaya yol açtı. Bununla birlikte batarya depolamaya yapılan yatırımlar artıyor ve 2024 yılında 50 milyar ABD dolarını aşması bekleniyor. Ancak harcamalar büyük ölçüde gelişmiş ülkelerde ve Çin’de yoğunlaşıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, temiz enerjiye yapılan yatırım 2024 yılında tahminen 300 milyar ABD dolarının üzerine çıkıyor. Bu miktar, 2020 seviyesinin 6 katı ve fosil yakıtlara yapılan yatırım miktarının çok üzerinde. Çin, 2024’te tahmini 675 milyar dolara ulaşarak temiz enerji yatırımlarının en büyük payını oluşturacak.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Temiz enerji yatırımları zorlu ekonomik koşullarda bile yeni rekorlar kırarak yeni küresel enerji ekonomisinin arkasındaki ivmeyi vurguluyor. Bugün fosil yakıtlara giden her bir dolara karşılık, temiz enerjiye neredeyse iki dolar yatırım yapılıyor. Temiz enerji harcamalarındaki artışın temelinde güçlü ekonomi, devam eden maliyet düşüşleri ve enerji güvenliği düşünceleri yatıyor. Ancak, büyük ekonomiler yeni temiz enerji tedarik zincirlerinde avantaj elde etmek için rekabet ederken, güçlü bir sanayi politikası unsuru da var. Yatırımların en çok ihtiyaç duyulan yerlere, özellikle de günümüzde uygun fiyatlı, sürdürülebilir ve güvenli enerjiye erişimin ciddi şekilde eksik olduğu gelişmekte olan ekonomilere ulaşmasını sağlamak için daha fazlası yapılmalıdır.” açıklamasını yaptı.