Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Genel Sekreteri İskender Kökey, TÜREB ile Avrupa Birliği (AB) iş birliğiyle hayata geçirilen “Değişim Rüzgârları: Yeşil Enerji ile Paydaşların Güçlendirilmesi” programının tanıtım toplantısında konuştu. Kökey rüzgâr sektörünün, bugünkü 19 GW’a ulaşan enerji depolamalı yeni kapasite tahsisleriyle Türkiye’nin enerji arz güvenliğine ve karbonsuzlaşma mücadelesine katkı sunmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ilk 5 rüzgâr sanayisi ülkesi arasında yer aldığını vurgulayan Kökey, bu yılın “Rüzgârda Seferberlik Yılı” ilan edildiğini hatırlattı. Kökey, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi hedeflerine ulaşmak için gerekli altyapıya sahip olduğunu, ancak ciddi bir ivmeye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Kökey, “Rüzgâr, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine ve karbonsuzlaşma mücadelesine önümüzdeki yıllarda devreye alınacak yeni kapasitelerle katkı sunmaya devam edecek. Bu sayede, rüzgârdan üretilecek her 1 MWh enerji karşılığında 0,63 ton eşdeğeri karbon emisyon salımının önüne geçeceğiz ve bölgemizdeki rüzgâr enerjisine dayalı kurulu güç yarışında ülkemizi üst sıralara taşıyacağız.” dedi. Kökey ayrıca, Türkiye rüzgâr sektörünün yıllık 2,2 milyar avroluk değer üretimi ve 20 bin kişiyi aşan doğrudan istihdamıyla bölgenin en önemli ve stratejik rüzgâr sanayisi üretim üssü olduğunu belirtti.
AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro da enerji sektörünün ekonomik gelişme ve yaşam standartlarının yükselmesi için kritik bir sektör olduğunu söyledi. Ballaro, Türkiye ve AB’nin iklim hedeflerine ulaşmasında yenilenebilir enerjinin önemli bir rol oynadığını belirterek, “AB ve Türkiye’de yenilenebilir enerji potansiyelinin halihazırda kullanılıyor olması iyi bir haber. Elektrik üretiminde rüzgârın payı da giderek artıyor. Bu arada, AB ve Türkiye arasında finansal işbirliği seçenekleri de gelişiyor. Bugün gerçekleştirilen ‘Değişim Rüzgârları’ çok önemli bir inisiyatif. Bu programın uygulanma süreçlerini yakından takip edeceğiz.” dedi.