Enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yeni raporuna göre, hükümetlerin ulusal hedefleri, 2030 yılına kadar küresel rüzgâr kapasitesinin iki katından biraz fazlasına denk geliyor, ancak üç katına çıkmaktan uzak kalıyor. 2030 yılı ulusal rüzgâr hedeflerinin mevcut toplamı 2.157 GW olup, 2022’de kaydedilen 901 GW kapasiteye göre 2,4 kat artış anlamına geliyor. Rüzgârın küresel olarak üç katına çıkarılması için ek 585 GW kapasiteye ihtiyaç duyulacak.
Ember’in Elektrik Analisti olan Dr. Katye Altieri, “Hükümetler rüzgâr konusunda, özellikle de kara rüzgârı konusunda hırs eksikliği yaşıyor. Güneşin yarattığı abartı arasında, ucuz elektrik sağlamasına ve güneş enerjisini tamamlamasına rağmen rüzgâr yeterli ilgiyi görmüyor.” dedi. Dr. Altieri, hükümetlerin rüzgâr enerjisi kapasitesini artırmada güneş enerjisi kadar hırslı olmamalarının nedenlerini şöyle açıkladı: “Ember 2024 Küresel Elektrik İncelemesi’ne göre, güneş enerjisi kapasitesi, maliyetlerin hızla düşmesi, destekleyici politika ortamları, teknoloji verimliliğinin artması ve üretim kapasitesinin artması nedeniyle patlama yapmıştır. Güneş enerjisi ucuz, bol ve kurulumu kolaydır. Rüzgâr enerjisinin uzun teslim süreleri ve izin gereksinimleri göz önüne alındığında, rüzgâr enerjisi için politika ve düzenleyici çerçeveler güneş enerjisinden daha da önemlidir. Şebeke ve iletim altyapısına yapılan yatırımlar ve izin süreçlerinin kolaylaştırılması, rüzgâr enerjisi konusunda hırsı artırmak için güven sinyali verebilir.”
Rapor, 70 ülke artı AB’de 2030 ulusal rüzgâr hedeflerini analiz etti ve bunlar toplu olarak mevcut küresel rüzgâr kapasitesinin yüzde 99’unu temsil ediyor. Analiz, küresel rüzgâr kapasitesinin iki katına çıkacağını ve bunun çoğunlukla Çin’in aşırı performans göstermesinin beklenmesi ve dünyanın geri kalanının toplamda yetersiz performans göstermesi nedeniyle olduğunu öne sürüyor. En son endüstri tahminleri, Çin’in 2030 yılına kadar rüzgâr kapasitesini üç katına çıkaracağını ve 2024’ten 2030’a kadar her yıl küresel rüzgâr eklemelerinin yarısından fazlasını karşılamaya devam edeceğini öne sürüyor.
Dr. Altieri, hedefler ile kurulumlar arasındaki en büyük farklılıkların yoğunlaştığı 20 ülkenin çoğununun Avrupa ve Asya’da olduğuna dikkat çekerken, “AB, 2030 yılı için 510 GW’lık bir rüzgâr hedefi belirlemiştir, bu da 2022 rüzgâr kapasitesinin (203 GW) 2.5 katıdır. AB’nin 2030 hedefine ulaşmak için her yıl 41 GW rüzgâr eklemesi gerekmektedir. IEA’nın tahminleri, bunun yüzde 60’ını ekleyeceklerini öngörüyor, bu nedenle 2030 hedefine ulaşmak için rüzgâr eklemelerinin artırılması gerekmektedir.” açıklamasını yaptı.
Rapor, ABD ve Hindistan’ın tahmini kurulumlar ile mevcut 2030 hedeflerine ulaşmak için gerekenler arasında büyük bir fark olduğunu öne sürüyor. ABD’nin açık bir hedefi yok ancak modelleme, rüzgârın 2022’de 142 GW’tan 2030’da 369 GW’a 2,6 kat artacağını gösteriyor. Bunu başarmak için 2024’ten 2030’a kadar her yıl 32 GW rüzgâr inşa etmek gerekiyor. Ancak, mevcut inşa oranı çok düşük – 2023’te sadece 6,4 GW rüzgâr eklendi. Hindistan, 110 GW rüzgâr dahil olmak üzere 2030 yılına kadar 509 GW yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyor. Bunu başarmak için 2024’ten 2030’a kadar yıllık 9,3 GW rüzgâr kapasitesi inşa etmek gerekiyor. Ülkedeki yıllık rüzgâr kurulumları son üç yılda arttı ancak 2023’teki 2,8 GW’lık mevcut inşaat oranı ihtiyaç duyulanın çok altında.
“Türkiye’nin rüzgâr kurulumlarında bu yıl artış bekliyoruz”
Türkiye’nin hedefi 2030’da elektriğinin yüzde 12’sini rüzgârdan üretmek ve bu neredeyse başarıldı. Ancak bunun bir nedeni de hedefin hırs eksikliği. Türkiye’nin daha yüksek bir hedef koyma kapasitesine sahip ve rüzgâr potansiyelinin mevcut hırslarının çok üzerinde olduğu tahmin edilirken, Dr. Altieri’nin Türkiye’ye yönelik değerlendirmeleri şöyle: “Türkiye’nin 2030 rüzgâr hedefi yeterince hırslı değil. Plan 2022’de açıklandığında, 2030 yılına kadar öngörülen yıllık rüzgâr kapasitesi artışları, son beş yıldaki ortalama yıllık yeni rüzgâr kurulumlarından daha düşüktü. 2023 yılında, ülke sadece 411 MW yeni kapasite ekledi, bu son 13 yılın en düşük seviyesiydi. Ancak, bu yıl yeni rüzgâr kurulumlarında bir artış bekliyoruz. 2022’nin sonlarında çıkarılan yeni depolama mevzuatından bu yana, 19 GW rüzgâr + depolama kapasitesi tahsis edilmiştir. Bu projeler, daha iyi finansman seçenekleri ve daha kolay izin süreçleri ile 2030 yılına kadar gerçekleştirilebilir.”
Rapora göre, tüm ülkeler rüzgâr hedeflerinde yetersiz kalmıyor. 2030 hedeflerine ulaşmak için Brezilya’nın 2024’ten 2030’a kadar yılda 0,3 GW rüzgâr üretmesi gerekiyor. 2023’te 5 GW rüzgâr ekleyerek rekor kırdı ve IEA tahminlerine göre 2030’a kadar yılda ortalama 2,4 GW rüzgâr eklemeye devam edecek. Güneş ve rüzgârın, küresel üç katına çıkma için yenilenebilir kapasitedeki büyümenin yüzde 90’ından fazlasını sağlaması bekleniyor. Yenilenebilir kapasiteyi artan verimlilikle üç katına çıkarmak için, dünyanın hızla rüzgâr enerjisi inşa etmeye odaklanması gerekiyor. Birkaç ülkedeki hızlı büyüme ve kilit bölgelerdeki tahminlerin yukarı yönlü revizyonları, doğru politika, düzenleyici ve finansal destek kombinasyonuyla hızlı ve büyük ölçekli rüzgâr büyümesinin sağlanabileceğini gösteriyor.
1 yorum
Umarım diğer kurumlarda böyle güzel bı kaynağı kullanmak için adım atarlar.