Diyarbakır OSB’de faaliyet yürüten 350 fabrikadan 67’si öz sermaye, yatırım teşvik belgesi ya da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) desteğiyle kurdukları güneş enerjisi santrali ile enerji maliyetlerini düşürdü. İlki 2016’da kurulan santrallerin sayısı devletin de desteğiyle 8 yılda 67’ye ulaştı.
OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, AA muhabirine, yenilebilir enerjinin sanayicinin maliyetini düşürmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Güneş enerjisi santrali kurmanın bir bedelinin olduğunu fakat santralin ürettiği enerjiyle kısa sürede bu bedeli geri kazandırdığını belirten Fidan, maliyetin karşılanmasının ardından enerjinin bedava temin edilmeye başlandığını kaydetti.
Fabrikaların kapasitelerine göre kurdukları güneş enerjisi santrallerinden tükettikleri enerjinin yüzde 40 ile 70’ni karşılayabildiğini ifade eden Fidan, santralin sanayiciye ciddi anlamda avantaj sağladığını vurguladı. OSB’de 350 fabrikanın faaliyet yürüttüğünü ifade eden Fidan, şu anda 67 fabrikada, 60 MW kurulu güç bulunduğunu bildirdi.
Fidan, şöyle konuştu: “Fabrikaların 74’ün de proje aşamasında. Yaklaşık 1,5 yıl sonra 50 MW daha gücümüz kurulacak. Proje aşamasındaki güneş enerjisi santrallerinin de tamamlanmasıyla OSB’de 110 MW kurulu güce ulaşacağız. Türkiye’de 385 OSB içinde güneş enerjisi santrali kurulumu açısından 11’inci sıradayız. Hedefimiz bu sıralamada ilk üçe girmek. Tüketilen ve üretilen enerjiyi karşılaştırdığımızda güneş enerjisi santrali kurulu fabrikaların toplam tükettiği elektriğin yüzde 55’ini santrallerden karşılıyor. Bu fabrikalarda kurulu güneş enerjisi santrallerimizden Türkiye ve Diyarbakır ekonomisine yıllık ortalama 258 milyon lira katkı sağlanıyor. Yaklaşık 1,5 yıl içinde kurulacak 50 MW’lık bir gücümüz var. O da bugünkü rakamlarla yaklaşık 200 milyon lira hesaplarsak güneş enerjisi santrallerinden yıllık ortalama 460 milyon lira ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Güneş enerjisi santralleri istihdama, ihracata ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.”
Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) ait Diyarbakır OSB Trafo Merkezindeki trafoların kapasitelerinin dolduğunu ve bu nedenle GES kurmak isteyen fabrikaların başvurusunun alınamadığını anlatan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan OSB’lere özel güneş enerjisi santrali kapasitelerinin artırılmasını talep ettiklerini belirtti.