Türkiye Enerji Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması 2023 yılı verileri, Türkiye’de enerji sektöründe çalışan kadın sayısının toplam çalışan sayısına oranla oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. Verilere göre, Türkiye’de enerji sektöründe toplam çalışan sayısı 45 bin 276 iken, bunların sadece 9 bin 365’i kadın. Yönetim kademelerinde ise 3 bin 813 erkek yöneticiye karşılık sadece 1.441 kadın yönetici bulunuyor.
Türkiye’de yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji sektörünün gelişiminde aktif rol oynayan ve oynayacak olan kadınların iletişim ağı olarak faaliyetlerine 2018 yılının Mayıs ayında başlayan TWRE (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları) grubu, yaklaşık 2 yıl önce dernekleşerek YEYKAD (Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği) adı altında sektörde kadın istihdamının gelişimine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
IBT Solar ev sahipliğinde 2025 yılı projelerini değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen dernek üyeleri, “Kadınlar olarak enerji sektöründe varız ve artarak var olmaya devam edeceğiz” mesajı verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan YEYKAD Başkanı Sedef Budak, “Erkek egemen sektörlerde kendini ispat etmiş kadınlar olarak iletişim ağı haline gelmemizin üzerine, 2 yıl önce dernekleştik. Sektördeki kadınlar olarak sektörün genel istihdamı, yönetici ve alt kadrolarda var olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Enerji dönüşümünde varız ve var olmaya devam edeceğiz. Kadınların enerji sektöründe uzun soluklu çalışması yönünde atmamız gereken adımlar var. Katma değer yaratmak için birlikte hareket etmemiz hedefe daha hızlı ulaşmamızı sağlayacak. Kadınların dünyanın her yerinde eşit fırsatlarla çalışması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Etkinlikte paylaşılan Türkiye Enerji Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması 2023 yılı raporuna göre, yeşil enerji sektöründe kadın istihdamı konusuna ayrılan bölümde Türkiye’de güneş ve rüzgâr enerjisi sektörlerinde kadınların yer aldığı işler ve bu sektörlerdeki fırsatlar inceleniyor. Buna göre, güneş enerjisi sektöründe çalışan kadın sayısı 3 bin 500 olup, bu toplam çalışanların yüzde 30’unu oluşturuyor. Rüzgâr enerjisi sektöründe ise sahada çalışan kadın sayısı oldukça düşük olup, toplam çalışanların sadece yüzde 10’u kadınlardan oluşuyor.
Raporda, enerji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için bir dizi somut öneri sunuluyor. Bunlar arasında:
- Şirket bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının oluşturulması,
- Kız öğrencilerin sektöre yöneliminin teşvik edilmesi,
- Toplumsal cinsiyet eşitliği için bilinçlendirme çabalarının artırılması,
- Veri temelli yaklaşımlar ve uluslararası işbirliklerinin teşvik edilmesi yer alıyor.